Kısmi branş anlaşması bulunan 24 hastaneden, 18’i kurumla tüm branşlarda anlaşmak yerine, sistemden çıkmayı tercih etti. Sadece altı hastane tüm branşlarda anlaşmaya gitti.
Diken’den Mesude Erşan’ın haberine göre, SGK’nın 875 kamu, 135 üniversite, 1419 özel hastane olmak üzere toplam 2 bin 429 hastaneyle hizmet sözleşmesi bulunuyordu. Özel hastanelerin sadece 24’ünün kısmi branşlarda anlaşması vardı.
Kısmi anlaşmada kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi, doku organ nakli, acil ve hiperbarik oksijen tedavisi yer alıyordu. Hastanelerin diğer branşlarından hizmet almak için SGK güvencesi kullanılamıyordu.
SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü Sözleşme ve Uygulama Daire Başkanlığı 27 Mayıs’ta yayımladığı duyuruda, özel hastanelerin hastalara hizmet vermede sınır getiren uygulamasına son verdiğini ilan etmişti. 1 Hazirandan itibaren kısmi sözleşmeleri fesheden kurum, hastanelere karar vermeleri için 7 Haziran’a kadar süre tanımıştı.
HASTANELERİN ‘KISMİ’ HALİ DEVAM EDİYOR
Konuyla ilgili yazılı açıklama yayınlayan İstanbul Tabip Odası, özel hastaneler tüm branşlarda SGK’yla anlaşsa bile her branş için kadrolarının yüzde 40’ının kurum kapsamı dışında kalabildiğini belirterek, şunları kaydetti: “Bu hastanelerde ise her branş için kadronun yüzde 60’ının SGK’da tanımlı olması yeterli. Yani yüzde 40 SGK kapsamı dışında kalabiliyor. Dolayısıyla aslında hastanelerin ‘kısmi hali’ devam ediyor.”
‘HASTALARIN CEBİNDEN DAHA ÇOK PARA ÇIKACAK’
SGK’nın hastaların mağduriyetlerini kaldıracağını iddia ettiğini hatırlatan açıklamada, şöyle devam edildi:
“Ancak sistem içine girmeyen hastanelerde takipli hastaların ‘kardiyoloji, onkoloji, organ nakli’ gibi bölümlerdeki takiplerinin bir süre sonra ne olacağı belirsiz. Hastaların izlemleri sadece bulunduğumuz zamanı, birkaç günü kapsamaz. Aylarca, yıllarca takip gerektiren hastaların ceplerinden daha fazla para çıkmasının yolu açıldı.”
Yorumlar kapalı.