Yargı Reformu Strateji Belgesi ile İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında hazırlanan ve Yargı Reformunun 5.paketi olarak bilinen “İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” 24 Kasım’da Meclis tarafından kabul edilerek yasalaşan ve ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5. Yargı Paketinde; İcra ve İflas Kanunu, Avukatlık Kanunu, Hakimler ve Savcılar Kanunu, Harçlar Kanununu, Devlet Memurları Kanunu, Medenî Kanunu, Çocuk Koruma Kanunu, Kovid izinleri ve diğer Kanunlar Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmıştır.
Mevcut durumda, boşanmış veya ayrılmış çiftlerin çocuklarını görmesi sürecinde uyuşmazlık çıktığında, Taraflar Mahkeme kararını icra daireleri üzerinden uygulatıyorlardı. Bu durum çocuğun psikolojisinin bozulmasına ve çocuğun sanki bir eşya gibi teslim edilmesine sebebiyet verip, taraflar arasında yeni anlaşmazlıklara ve mağduriyetlere yol açıyordu.
Yeni düzenleme de ise çocuk teslimine veya çocukla kişisel ilişki kurulması görevi Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığına bağlı olan adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerine verildi.
-Süreçte yapılacak tüm işlemler tamamen ücretsiz olacak, harç alınmayacak ve yapılacak tüm masraflar devlet bütçesinden karşılanacak.
-Bu işlemler çocuğun örselenmesine neden olmayacak şekilde kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerin sosyal hizmet merkezleri, gençlik merkezleri, aile yaşam merkezleri gibi mekanlarda gerçekleştirilecek.
-Çocuğun ailesiyle görüştürülmesinde uygulanmakta olan zor kullanma usulü kaldırıldı.
-Çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam veya tedbir kararının yerine getirilmesini engelleyenlere disiplin hapsi uygulanacak.
-Kişisel ilişki kurulmasına dair kararın gerekleri yerine getirilmezse çocuğun menfaatine aykırı olmamak kaydıyla velayet hakkı değiştirilebilecek. Bu husus kişisel ilişki kurulmasına dair kararda taraflara ihtar edilecektir.
Bir diğer değişiklik İcra İflas Kanununda yapıldı. Buna göre; İcra dairelerinde uzun yıllardır uygulanan fiziki satış usulü kaldırılarak elektronik satış usulü getirildi. Bu düzenleme ile;
-Açık artırmalara internete erişim olan her yerden çok daha fazla kişi katılabilecek.
-İsteyen herkes açık artırmada kolay ve şeffaf bir şekilde teklif verebilecek.
-Mezat salonlarına gelme ve oradaki teklifleri takip etme ihtiyacı ortadan kalkacak.
-Düzenlemeyle icra sistemi sadeleştirilmekte ve daha da kolaylaştırılmaktadır.
-Hacizli malların daha hızlı bir şekilde satışa çıkarılabilmesi için tarife usulü getirilmektedir.
-İstihkak işlemlerinde mülkiyeti koruyucu hükümler düzenlenmektedir.
-Sicile kayıtlı malların kıymet takdirine ilişkin esaslar yeniden belirlenmektedir.
-Borçluya haczedilen malını rızaya dayalı olarak satma imkânı verilmektedir.
-Borcun icralarda taksitle ödenmesinde damga vergisinin alınması usulü kaldırılmaktadır.
-İhale uygulamasında yaşanan ve özellikle takibin tarafları ile ihale alıcısını zarara uğratan birtakım sorunlara çözüm bulmak amacıyla ihalenin feshini talep etmeye ilişkin usul ve esaslarda değişiklik yapılmaktadır.
-İcra Dairelerinin Başkanı olacak. Hakim sınıfından getirilecek İcra Dairesi Başkanı İcra Dairelerinin gözetim, denetimini sağlayacak, idari işlere bakacak.
-İcra ve İflas Kanununda yapılan değişiklik ile iş yoğunluğunun olduğu ve İcra Dairesi sayısının fazla olduğu illerde İcra Daireleri Başkanlığı kurulabileceği, İcra Daireleri Başkanlığının görev ve yetkileri hususunda düzenleme yapılmıştır. Çocuk teslimine ilişkin 2004 sayılı Kanundaki hükümler ilga edilerek Çocuk Koruma Kanununa eklenen 41/A maddesi ile çocuk teslimine ilişkin yeni düzenleme yapılarak, çocuk teslimine ilişkin ilamların Adalet Bakanlığınca kurulan adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerince yerine getirileceği hüküm altına alındı.
Hakim ve Savcılık adaylığına atanma şartlarından, “Alışılmışlığın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi engeli bulunmamak” şartı kaldırıldı.
Avukatlık Kanununa da geçici bir madde eklenmiştir.“59. maddenin beşinci fıkrası, Avukatlık veya Türkiye Barolar Birliği ya da baroların organlarındaki görevlerinden doğan veya görev sırasında işledikleri suçlar nedeniyle bölge adliye mahkemesi ceza dairelerince 15/7/2020 tarihinden önce verilmiş kesin nitelikteki kararları hakkında da uygulanır. Bu maddenin uygulandığı hâlde, cezası infaz edilmekte olan hükümlülerin, Ceza Muhakemesi Kanununun 100 üncü maddesi uyarınca tutukluluğunun devam edip etmeyeceği hususu, hükmü veren ilk derece mahkemesince değerlendirilir.”
Düzenlemeyle ayrıca “Kovid-19 izni” ile ilgili, Açık Ceza İnfaz Kurumlarında bulunanlar ile kapalı ceza infaz kurumunda bulunup da açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanan hükümlüler, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasının infazına karar verilen hükümlülerin bu kapsamdaki izin süresi 31 Mayıs 2022’ye kadar uzatılabilecek.
Yorumlar kapalı.