Rişte Yemeği

featured

Bilinen kaynaklara göre erişte Çin kökenli bir yiyecek olup, M.Ö. 5000’li yıllarda Sarı Irmak yakınlarındaki Shanxis adında bir köyde üretilmiştir. İpekyolu aracılığıyla Anadolu ve diğer bölgelere ulaştığı bilinmektedir. Çin’de uzun yıllar kutsal sayılan eriştenin endüstriyel boyuta ulaşmasını 1884 yılında Masaki adlı bir bilim adamının seri erişte üretebilen bir makine icat etmesiyle olmuştur. eriştenin ekonomik Pazar değeri o kadar artmıştır ki, dünyada günümüzde yaklaşık 80 milyar dolar bir hacme sahiptir. En çok tüketen ülkeler ise doğu ve uzak doğu Asya ülkeleridir.
Anadolu’nun birçok yerinde üretilen ve tüketilen bu gıda ürünü; un, tuz ve su ’yun karışımından elde edilen hamurun açılmasından sonra kesilip kurutulmasıyla hazırlanmaktadır. Kurutma yöntemi olarak, oda ısısında gölgede, fırında veya tavada kurutma yöntemleri tercih edilmektedir. Gerçekleştirilen kurutma, hamurun suyundan arınmasını ve bu sayede de uzun süre bozulmadan saklanabilmesini sağlamaktadır. Bu gıdanın geçmiş dönemlerde tercih edilmesinin en büyük sebebi de budur.
Bölgemizde geçmiş dönemlerde sık sık yapılmakta olan fakat günümüzde unutulmaya yüz tutmuş bir gıda ürünü olan erişte “rişte” olarak adlandırılmaktadır. Yapım tekniği klasik erişteye nazaran küçük farklılıklar( saç ekmeği yapılır, sonra doğranır ve doğranan hamurlar tekrar saçta kurutulur) barındırmaktadır. Bugün, özellikle Gercüş bölgesinde ve bayramlarda yapılan bu yemeğin tarifini sizlerle paylaşıyoruz.

Malzemeler:
(6 kişilik)
6 adet saç ekmeği
500 gr un
2 adet yumurta
50 gr tereyağı
Pul biber
Tuz

Rişte Yemeği

Yapılışı
•Yoğurma kabına un, ılık su ve tuz hamur haline getirilir.
•Hamur yarım saat dinlendirilir ve avuç içi büyüklüğünde bezeler haline getirilir.
•Bezeler un serpilerek büyük daire şeklinde açılır ve sacın üzerinde odun ateşinde pişirilir
•Sac ekmekleri ince ince uzun erişte şeklinde doğranır daha sonra bir tavada kavrulur.
•Kavrulan sac ekmekleri daha sonra haşlanır ve süzülüp servis tabağına alınır.
•Tavada tereyağı eritilir, yumurta kırılıp çırpıldıktan sonra pul biber ve tuz ilave edilir.
•Bu karışım servis tabağındaki haşlanmış sac ekmeklerinin üzerine dökülüp, servis edilir.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!