Yarma buğdayı veya Kürtçe adıyla “dan”, medeniyetler tarafından yüzyıllardır temel bir yemek ürünü olarak kullanılmaktadır. Yarma, buğdayın haşlandıktan sonra sağanlarda ya da taş değirmenlerde dövülüp ezilerek dış kabuğunun soyulması sonucu elde edilen üründür. Daha sonra isteğe göre ufalttırılarak bulgur haline getirilebilmektedir.
Temel gıda ürünü olan buğday, karbonhidrat ve protein kaynağı olup, mineral ve vitamin içeriğide zengindir. Lif oranı yüksek olan buğday, özellikle sindirim sistemi için faydalı olan yarma buğdayı başlıca, cilde iyi gelmekte, saç ve saç derisini korumakta ve hazımsızlığa iyi gelmektedir.
Anadolu’nun dört bir yanında yarma yemekleri ve pilavları yapılmaktadır. Bunlardan en çok bilineni ise “keşkek” yemeğidir. Bölgemizde de “helise” , “mehir” ve “taxuzi” ‘de yarma buğdayı kullanılarak yapılan yemeklerdir
Taxuzi
(Tereyağlı Yarma Pilavı)
Malzemeler: 6 kişilik
500 gr yarma buğday
100 gr tereyağı
Pul biber
Kuru nane
Tuz
Yapılışı:
•Süzülüp servis tabağına alınır.
•Tereyağı tavada eritilir ve pul biber eklenir.
•Eritilmiş tereyağı ve pul biber servis tabağındaki
yarmaların üzerine dökülür
•Sıcak servis edilir.
Yorumlar kapalı.