Fast Food ve Mc Donald’s
Fast food yani hızlı yemek, insanların yemeklerini en kısa sürede hazırlayıp tüketebildiği yemek kültürüdür. Bu kültür Amerika kıtasıyla özdeşleşmiş olup günümüzde tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Bu kültüre örnek verecek olursak; hamburger, pizza, döner, kokoreç vb. yemekleri sıralamak mümkündür. Fast food kültürünün yaygınlaşmasının temel nedenleri; artan nufüs, şehirleşmenin artması, zaman kavramının kısalmış olması, kişilerin iş hayatlarından ötürü fazla vakit bulamamaları, seri üretimin artması, pazarlama ve reklam kültürünün artması ve ekonomik durumun düşük olması olarak sıralamak mümkündür.
Fast food kültürüne karşı 1986’da İtalya’da Carlo PETRİNİ tarafından Slow Food akımı oluşturulmuştur. Bu akım günümüzde yavaş yavaş artmakla birlikte SLow City (yavaş şehir) akımının da temelini oluşturmaktadır. Tabi günümüz iş hayatı ve yoğun yaşam temposunda insanların yemek yemeye fazla vakit ve nakit ayıramamalarından ötürü bu akımın çok yaygınlaşması beklenemez.
Gelelim fast food akımının öncüsü olan ve günümüzde 118 ülkede, 32.000’den fazla restoranla hizmet veren Mc Donald’s restoran zincirinin kuruluşuna ve gelişmesinin nasıl olduğuna. Bu restoran America merkezli olup, 1940 yılında Richard ve Maurice McDonald kardeşler tarafından California eyaletinde San Bernardino’da açılmıştır. Fakat bu restoran zinciri bu kardeşler tarafından bu hale getirilmemiştir. Bu kurumun dönüm noktası yatırımcı Ray Kroc Ilinois’le ortaklıklarıyla gerçekleşmiştir. Daha sonra Ray Kroc Ilinois, Des Plaines’de ilk McDonald’s restoranını açtı ve hızlı bir şekilde büyümeye başlayarak, iki yıl içinde 40 restorana ulaştı. McDonald’s’ın ilk işletmecileri Art ve Bernice Bender, ilk işletmeci restoranını Kalifornia, Fresno’da açtı. Şirketin fikir babası ray Kroc daha sonra şirketim tüm haklarını da satın almıştır. Bu şirket günümüzde yaklaşık olarak 132 milyar dolarlık piyasa değerine sahiptir. Pazarlama, yönetim ve işletme alanında bir çok yeniliğe öncülük eden, Franchising(isim verme hakkı) sisteminin öncüleridir.
Köftesi İçin:
500 Gr Orta Yağlı Kıyma
Karabiber
Tuz
Galete Unu,
Yumurta
Soğan,
Sarımsak
Hamburger Ekmeği
3 Adet Patates
Göbek Marul
Kornişon Turşu
Domates
Ketçap
Mayonez
Hardal
Yapılışı:
Köfte için soğan ve sarımsaklar ince ince doğranır.
Suyu süzülür ve kıymalar karıştırılır
Yumurta, galete unu ve baharatlar eklenir.
Köfte iyice yoğrulur ve 150 gramlık bezelere ayrılır.
Bezeler Daire şeklide açılır ve dinlendirilir.
Izgarada veya tavada pişirilir.
Hamburger ekmeğine isteğe göre malzemeler eklenerek servis edilir.
Yorumlar kapalı.