Depremi Beklemek Zorunda mıyız?
Batman’daki eski yerleşim yerleri kentsel dönüşümle yenilenmeyi bekliyor. Bölgedeki yapıların yenilenmesi planlanmalı.
Çarpık kentleşmenin yaygın olduğu Batman’da, vatandaşlar “kentsel dönüşüm”e acil bir gereksinim var diyor.
Batman’ın eski mahalleleri olarak bilinen İluh, Şirinevler, Cumhuriyet, Meydan, Yeni Mahalle, Aydınlıkevler ve Kısmet, Bahçelievler mahallesinin yanı sıra Batman’ın farklı mahallelerinde miladını doldurmuş olan eski yapılarda oturan vatandaşlarımızın ve Tilmerc Toki’de oturanların gözü kulakları kentsel dönüşümde.
48 yıllık ve 126 konuttan oluşan Bahçelievler mahallesi, Hilalevler geçen yıl kentsel dönüşüme girdi.
Kentsel dönüşüm projelerinde öncelikle hak sahiplerinin de mütahitlerden korunması ve ortaya çıkabilecek her türlü ranta karşı ciddi önlemlerin alınması gerekiyor.
Tabii kentsel dönüşüm derken sadece eski yapıların yıkılıp yerlerine yenisin dikilmesi aklınıza gelmesin. Olası bir deprem anında halkın toplanabileceği ve her türlü ihtiyacının karşılanabileceği alanların da mutlaka tesis edilmesi gerekiyor.
Batman kentimizde bu konuda ciddi sorunlar var, sadece bu güvenli alanlar değil, kentimizin değişip dönüştürülmesi gereken ve her seçimlerde tüm siyasi partilerin üzerinde propaganda yapıp oy devşirmek için halkı kandırdıkları, hemen hemen Batman’daki tüm meslektaşlarımın onlarca defa yazıp çizdiği, benimde daha önceki yazılarımda sıkça yer verdiğim Batman’ın yarayan kanası ve en az deprem kadar tehlikeli olan ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına ve büyük bir çevre kirliliğine neden olan İluh deresinin ıslahı meselesi.
1999 depreminden bu yana 21 yılda başlıca yapılanlar şunlar.
4708 sayılı Yapı Denetim Yasası çıkartıldı. İlk on yıl 19 ilde pilot uygulama yapıldı.
2011’de ise tüm illere yayıldı. 2005’de Belediye Kanunu madde 73 ile Belediyelere “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” proje yapma yetkisi verildi.
Yeterli düzeyde uygulama yapılamaması, sorunların çoğalması sonucu 2012’de 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası çıkartıldı.
Yapı denetimde başarı yüzdesi verileri açıklanmıyor.
4708 sayılı yasada ve 2007 deprem yönetmeliğinde değişikler yapılması ile ilgili çalışmalar devam ediyor.
6306 sayılı yasaya göre ilân edilen Riskli Alan kararları var.
Yasa ile ilgili rant tartışmaları devam ediyor. Bazı bölgelerde yapı stokumuzun durumları kötü, hem de çok kötü… Acilen yenilenmesi gerekiyor.
Yetkililer yasa çıktığında kentsel dönüşüm 20 yılda tamamlanacak diyorlardı.
Aradan geçen sekiz yıldan sonra şimdi 15 yılda tamamlanacak diyorlar.
Çıkartılan yasaların deprem ile test edilmesi ise hâlâ gündemde.
Depremi beklemek zorunda mıyız?
Yorumlar kapalı.