Bugün dünya mutfağında önemli bir yere sahip olması gereken fakat dış dünyaya karşı kapalı tutumlarından ötürü kültürel değerleri yeterince bilinmeyen bir mutfak hakkında kısa bir bilgilendirme paylaşımı yapacağım. Bu mutfak kültürü, Anadolu mutfağına çok benzemekte ve bilhassa özelliklede Kürt mutfak kültürüyle ortak özelliklere sahip olan İran mutfağıdır.
İran bulunduğu coğrafya itibariyle çok çeşitli iklim ve yer şekillerine sahiptir. Bu çeşitlilik kendini yerel ürünlerde ve yemeklerde de göstermiştir. Dağlık bölgelerinin çok olması da hayvancılığın gelişmesine ve bununla birlikte de et ve et ürünleri yemeklerinin çok olmasını sağlamıştır. Komşuları olan Türkiye, Rusya, Orta Asya ve Kafkas mutfaklarından da etkilenen İran mutfağının, bir diğer kültürel zenginliği de İran’ın Fars medeniyetinden gelmiş olması ve bu medeniyetin zenginliklerini barındırmasıdır. Yüzyılların birikimi birçok yönden İran kültürünü
şekillendirmiştir.
İran mutfağının başlıca ürünlerini sayacak olursak; başta safran, kuru meyveler, zerdeçal, tarçın, et yemekleri, pilavlar, kebaplar ve hamur ürünleri gelmektedir. Baharatlı ve meyvelerle zenginleştirilmiş yemeklerinin yanında, pilav ve safran bu mutfağın temelini oluşturmaktadır. Birçok yemekte safran baharatı kullanılmakta olup bu ihracatı yapılan başlıca üründür. Kilosu günümüz değeriyle kalitesine göre 20 bin ila 100 bin lira arasında değişmektedir.
Bir diğer ürün olan pilav en çok tüketilen yemeklerdendir. Yemek denilme sebebi ise pilavların bir çok şekilde, etli, sebzeli veya kuru meyveli olarak yapılmasıdır. Bu pilavlarda Basmati pirinci kullanılmaktadır. Basmati pirinci, diğer pirinçlere göre daha uzun ve iri yapılı olup glütende içermemektedir. Bu sayede saha lezzetli pilavlar yapılabilmektedir. En ünlü pilavları: safranlı pilav, kuzu etli pilav, acem pilavı ve İran pilavıdır. İran mutfağının bu kadar kısa sürede anlatmak mümkün değildir fakat aklınızda bir fikir oluşturabilecek bilgileri sizinle paylaşmak istedim.
İRAN PİLAVI NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
4 su bardağı
200 gr. basmati pirinç yoksa baldo pirinç
1 çay kaşığı safran
100 gr. 4 yemek kaşığı tereyağı
1,5 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
•200 gr. basmati pirincini iyice yıkayın.
•Pirinçlere tencere koyun, üzerini 1,5 parmak kadar geçecek sıcak su ekleyin, üzerine 1 çay kaşığı tuz serpip pirinçleri haşlamaya başlayın.
•Yaklaşık 12 dakika sonra haşlanan pirinçleri süzün, suyunu ayrı bir yere koyun.
•Safrana 2 su bardağı sıcak su ekleyip renginin salmasını sağlayın.
•İki ayrı pilav pişirme tenceresini ocağa koyun,
•Bir tencereye 1 yemek kaşığı diğerine de 3 yemek kaşığı tereyağı koyup yağı eritin.
•Safran suyunun yarısını süzülen pirinçlerin üzerine gezdirin.
•Diğer yarısını da 3 y.k. tereyağı bırakılan tenceresine ilave edin.
•Pilav tenceresine pirinçleri iyice yayın ve safranlı suyu ekleyin, üzerinde delikler olana dek pişirin.
•Delikler oluşunca safranlı su ve tereyağı karışımını da ekleyin ve kısık ateşte ağır ağır altı çıtır çıtır olana dek pişirin. Yaklaşık 1-1,5 saatte pişebilir. Altı kızarana dek pişirilir.
•Pilav bir tepsisine ters çevrilip servis edilir.
Yorumlar kapalı.