Çikolata, kakao, kakao yağı, süt, şeker vb. besinlerin belirli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen bir tatlı yiyecektir. İçerdiği kakao ve süt oranlarıyla da bitter, sütlü ve beyaz çikolata olarak adlandırılır.
Yapılan araştırmalara göre kakao ilk kez Orta Amerika kıtasında M.Ö. 400’lü yıllarda Mayalar tarafından bir tür acı içecek olarak tüketilmiştir. Astekler’de çikolatayı kutsal saymışlar ve mutluluk getirdiğine inandıkları bir çikolata tanrıları da vardır. Aztekler kakao tohumlarına “xocolatl” olarak adlandırmışlardır. Amerika kıtası 14. yy’da Avrupalılar tarafından keşfedilmesiyle bu ürün dünya geneline yayılmaya başlanılmıştır. Bu ürün Avrupa’da ilk olarak 16. yy’da İspanyollar tarafından tüketilmiş olup, daha sonra Fransa ve İngiltere’de de tüketilmeye başlanılmıştır. Tabi bu gıda ürünü sadece elit tabakalar tarafından tüketilmekteydi.
19. yy ”da kakaoyu toz ve yağ haline getiren bir makine geliştirildi, 1875 yılında ise Daniel Peter adlı İsviçreli bir tatlıcı çikolataya süt tozu ekleyerek günümüzdeki halini almasını sağladı. Türkiye’de ilk çikolata üretimi 1927’de Feriköy’de yapıldı. Günümüzde 60 milyon insanın geçim kaynağı haline gelen çikolata, en çok Avrupa kıtasında üretilmektedir. Yıllık 9 kg. tüketimle de İsviçre en çok çikolata tüketen ülke durumundadır.
SUFLE
Malzemeler:
200 gr bitter çikolata
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
4 yumurta sarısı
6 yumurta beyazı
1 tutam tuz
1 su bardağı
1 paket vanilin
1 paket krema
Üzeri için pudra şekeri
Yapılışı:
Tereyağı ve çikolata eritilir,
Un ilave edilip karıştırılır,
Çırpma kabında yumurta çırpılır ve şeker ilave edilir.
Karışım beyaz bir hal alana dek devam edilir.
Çikolata harcını karışıma ekleyin,
Pişirme kaplarına tereyağı sürün ve un ile bir katman oluşturun.
Ortalama 200 derece ısıda 8-10 dakikada pişer.
Pişirildikten sonra pudra şekeri dökülüp servis edilir.
Yorumlar kapalı.