Batman’da Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği (ARÎ-DER) tarafından Batman Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda “Dil, kültür ve eğitim” konulu sempozyum düzenlendi.
Gerçekleşen sempozyuma HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman milletvekili Ayşe Acar Başaran, görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.
“Dil ve Ulus İnşası”, “Dil ve Asimilasyon” ile “Dil, Kültür, Folklor” başlıklı 3 oturum şeklinde gerçekleşen sempozyumun ilk oturumunda “Dil ve Ulus İnşası” konusu dil bilimciler Sami Tan, Zana Farqînî, Mikail Bülbül birer sunum yaptı.
Moderatörlüğünü tarihçi-yazar Faysal Özdemir’in yaptığı oturumunda sunum yapan dil bilimci Mikail Bülbül, ulus bilinci açısında 3 teorinin varlığından bahsederek, “Birçok ülkenin teorik çözümlemeleri var. En dikkat çekeni İtalyanların ‘Biz İtalya’yı kurduk şimdi İtalyancayı inşa edeceğiz’ sözü olmuştur. Dil üzerine inşa edilen bir devlet gerçeği var. Yaşamın her alanı Kürtçedir. Kürtler içinde bu böyledir. Dil tüm ırkların birinci önceliğidir” dedi.
Konuşmacılardan Sami Tan ise, Kürtçe’nin bir statüye sahip olması gerektiğini kaydederek, tarih boyunca mücadele yürüten toplulukların dil mücadelesini öncelikli mücadele olarak önlerine koyduklarını söyledi.
‘EĞİTİM AİLEDEN BAŞLAR’
Dilin öğrenilip öğretilmesi açısından eğitimin ilk olarak aileden başladığını dile getiren Tan, her evde var olan televizyonların dilin gerilemesinde önemli bir yer tuttuğunu kaydederek, ailelerin bu konuda duyarlı olması gerektiğini söyledi. Kürtçe’nin gelişimi için açılan akademilerin önemine değinen Tan, “Zorokistan, Cigerwxwîn, Aram Tîgran bunlardan sadece bazıları. Bunların kurulumu ile dile katkısı büyük olmuştu. Sonrasında sistem tarafından kapatıldı. Ancak orada eğitim gören ve orada eğitim verenler dilin öğrenimine katkıda bulunmuştur. Halen birçoğu eğitim veriyor. Dilin kaderi elimizde bunun bilinci ile dile yaklaşmalıyız. Kendimizden başlayarak dile büyük bir katı sunabiliriz” diye konuştu.
‘İSVEÇ’TE 13 BİN ÇOÇUK KÜRTÇE EĞİTİM GÖRÜYOR’
Sempozyumun “Dil ve Asimilasyon” konulu ikinci oturumunda yazar Haydar Diljen, akademisyen Şerif Derince, araştırmacı yazar Behruz Şûcaî ile yazar Bahoz Baran birer sunum yaptı.
Moderatörülüğünü Ziya Mukriyanî’nin yaptığı ikinci oturumda sunum yapan yazar Haydar Diljen, 13 bin Kürt çocuğunun şuan İsveç’te kendi dillerinde ders gördüğünü belirterek, Kürtçe eğitim gören çocukların öğrenim kapasitelerinin iyi olduğunun gözlemlendiğini söyledi. Bu örneğin Kürtçeye saldıranların argümanı haline gelen “Kürtçe eğitim dili olamaz” söylemini boşa çıkaran somut örneklerden biri olduğunu kaydeden Diljen, zengin bir dil olan Kürtçe’nin eğitim dili olması için mücadelenin büyütülmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Yorumlar kapalı.