Günümüzde para kazanmanın eskiye oranla daha zor olmasının bir sonucu olarak “ekmek aslanın ağzında” güncelliğini her zamankinden daha fazla koruyor: İşsizleri umutsuzluğa sürükleyen deyim. Ekmeğin aslanın ağzında iken alınma ihtimaline karşı olayın iyice imkansızlaşıp mideye inmesini anlatan söz.
Ama bu “ekmek aslanın ağzında” sözü bu süreçte una gelen fahiş fiyat artışından ve ekmeğe gelecek zammın kaçınılmaz olduğu ve tartışıldığı bu dönemde farklı boyut ve anlam kazanmıştır.
Son zamanların zam şampiyonu ekmek olacağı şüphesiz. Son zamanların zam şampiyonu un oldu, neredeyse yüzde iki yüz zamlanan ve her geçen gün fiyatı artan undan dolayı fırıncılar ekmeğe zam yapmaya hazırlanıyor. Yeni zamla birlikte ekmeğin en az 4 TL’den satılacağı söyleniyor.
Dolar kurundaki hızlı yükselişten fırıncılarda nasibini aldı maalesef. Undaki fiyat artışı fırıncıları kepenk kapatma noktasına götürdü. Ekmek üretiminin riske girdiğini belirten fırıncılar, hemen hemen her şeye gelen zamlardan nefes alamaz noktaya gelen halk da ne yapacağını kara kara düşünmekteler.
Türk Lirası’nın dolar kuru karşısında giderek erimesi sonucu, bu yıl kuraklıktan dolayı yaşanan sıkıntılarla birlikte yüksek enflasyon ve enerji, akaryakıttaki pahalılık unu çok kötü vurdu ekmeği de çok kötü vuracak gibi duruyor.
Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar’ın bazı medya organlarına verdiği demeçlerde fırınların un alamamaya başladığını ve böyle giderse ekmek üretiminin büyük riske gireceğini anlatan Kolivar, bugünden itibaren İstanbul’da bazı fırınların 3-4 TL aralığında ekmek satmaya başlayacaklarını belirtirken 50 kilogramlık un çuvalının fiyatının son 2 haftada 200 TL’den 360 TL’ye çıktığını söyledi.
Yazıyı yayınlamaya hazırlarken aldığımız yeni haberlere göre ise bazı yerlerde 50 kilogramlık un çuvalının fiyatının 400 TL’ye ulaştığı yönünde.
Zammın fırınlar açısından çözüm olmadığını vurgulayan Kolivar, vatandaşın alım gücünün zayıfladığını, bu yüzden doğalgaz, elektrik ve su gibi faturalarda devletin indirim yapmasını beklediklerini kaydetti.
Neredeyse her gün bir ham maddemize, elektriğe, kiralara, poşete, kağıda, tuza, mayaya zam yapıldığını belirten fırıncılar ekmek fiyatlarının yerinde saydığını dile getirdiler. Ülkenin zor durumlarını göz önünde bulundurarak seslerini hiç çıkartmadıklarını ve kendilerinden başka bu sorunlarının kimsenin dile getirmediklerini, başka kimsenin umurunda olmadıklarını da dile getiriyorlar.
Fırınların çoğu kapasitesinin altında üretim yapıyor, ekmeğin yanı sıra kapasite açığını kapamak için poğaça, simit, pasta ve kurabiye gibi ürünleri satıyorlar. Dövizdeki artıştan dolayı elektriğe, kiralara, poşete, kağıda, tuza, mayaya gelen zamlar ve vatandaşın alım gücünün de düşmesi nedeniyle satışlarda da ciddi düşüşler yaşanmaktadır.
Fırıncılar fırınlarımızın ayakta durması ve ruhsatlı ve üretim izni olan fırınlar için günlük un, maya, tuz, işçinin parası, doğalgaz, elektrik ve suda acil çözüm bulunması gerektiğini dile getiriyorlar.
Yorumlar kapalı.