Binlerce yıllık tarihi geçmişi, eşsiz coğrafyası ve kültürel zenginliğiyle Hakkâri ili Kürt mutfak kültürünün en güzel örneklerinden birine ev sahipliği yapmaktadır. Dağlık bir alana sahip olması Hakkari ilinin yöresel yemeklerinde kullanılan malzemeleri direkt etkilemektedir.
Özellikle hayvancılığın yaygın olması kırmızı et tüketiminin çok olmasını sağlamıştır. Kırmızı et ile birlikte süt ve süt ürünlerinin çeşitliliği de oldukça fazladır. Bununla birlikte bahar aylarında yaylalardan toplanan otlar zengin bir ot yemeği kültürlerine ev sahipliği yapmalarını sağlamıştır. Bir diğer unsurda buğday ve ürünlerinin tüketimidir. Buğdayın otlarla ve kırmızı et ile birlikte pişirilmesi birçok yemek çeşidini ortaya çıkarmıştır.
Sizlere bu zenginliklerin hepsini bu yazıda aktarabilmemiz elbette mümkün değil fakat başlıca yemekleri sayacak olursak; gugul çorbası, yoğurt çorbası, maşin çorbası, kemikli kavurma, kepaye, sengeser yemeği, çorti aşı, doğoba, doleme, parmak kebabı, yüksek ova kebabı, jajik, keledoş, koftesir, laladep tatlısı… bu liste uzayıp gitmektedir. Zengin Hakkari mutfağının kayıt altına alınıp bu kültürün tanıtılarak hak ettiği yeri alması gerekmektedir. Zengin kürt mutfağının en güzel örneklerini barındıran bu mutfak kültürünün değerini bilmemiz ve gidip yerinde bu yemekleri tadarak Hakkarinin doğa güzelliklerine de şahitlik yapabiliriz.
Sizlere bu yemeklerden oldukça lezzetli ve bir o kadar da zahmetli Doğaba yemeğini aktaracağım.
Doğaba Tarifi İçin Malzemeler:
1 su bardağı aşurelik buğday
750 gr kemikli et (kol veya kaburga)
2 litre
500 gr süzme yoğurt
1 yumurta
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı tereyağı
Nane
Kekik
Kırmızı pul biber
Tuz
Köfte malzemesi
250 gr kıyma
1 çay bardağı pirinç
Nane
Kekik
Karabiber
Tuz
Doğaba Yapılışı:
Yarma buğdayı akşamdan ıslatın.
Diğer gün kemikli etler ile birlikte buğdayları pişirin.
Köftesi için pirinç iyice haşlanır ve lapa haline gelene dek pişirlir.
Ardından kıyma, tuz ve baharatını da ekleyip yoğurun.
Hazırlanan köfte harcından minik minik misket büyüklüğünde parçalar koparıp elinizi ıslatarak yuvarlayın.
Süzme yoğurdu bir kaba alarak içerisine yumurta ve unu ekleyip çırpın.
Sonra biraz daha su ilave ederek boza kıvamında bir karışım elde edin.
Hazırlanan bu yoğurtlu karışımı etli buğdayın içerisine ilave edin. Kaynamaya başlayınca köfteleri ekleyip pişirin. Tencereyi ocaktan alın.
Sosu için 2 kaşık tereyağını tavaya alıp kızdırın. Ardından yağ tuz ve baharat ekleyip karıştırın. Hazırladığınız sosu yemeğin üzerine gezdirip servis yapabilirsiniz.
Yorumlar kapalı.