Batman’ın Hasankeyf ilçesinde Batman İl Özel İdare’sinin desteği ile Hasankeyf Kaymakamlığı ve Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün işbirliğiyle oluşturulan 90 dekarlık ‘Hasankeyf Tarımsal Uygulama (Demonstrasyon) Alanı ve Meyvecilik Deneme İstasyonu’na Aydın inciri dikim etkinliği gerçekleştirildi.
Etkinliğe; Batman Valisi Hulusi Şahin, Hasankeyf Kaymakamı Şenol Öztürk, Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, İl Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Aydın İncir Araştırma Enstitüsünden Dr. Birgül Ertan, Dr. Sunay Dağ ve ilgili kurum müdürleri ile çiftçiler katıldı.
Uygulama alanına daha önce dikilen 1470 adet meyve fidanın yanı sıra bugün yapılan törenle 185 adet Aydın inciri fidanı da toprakla buluşturuldu.
Etkinlikte söz alan Vali Şahin, “Hasankeyf, başlangıç noktalarından biri. Birçok bitki ve meyvenin de aslında çıkış noktası Mezopotamya’dır. Hasankeyf inciri zaten çok lezzetli bir meyve, ama Aydın yöresinde yapılan incir tarımı da dünyada söz sahibi ve buradan çok ciddi bir katma değer elde ediliyor. İncir, ihracata konu olması sebebiyle büyük bir döviz kaynağı aynı zamanda. Hasankeyf’in yeni yerine taşımasıyla birlikte yeni bir Hasankeyf inşa edildi. Fakat burada Hasankeyflilerin geçimini de planlamamız ve bu konuda da bir çalışma yapmamız lazım. Elbette turizm burada bir numaralı unsur. Bu konuda zaten ciddi bir mesafe katedildi. Aynı zamanda geleneksel üretimde önemli bir yer tutan ürünlerimizin, başta Hasankeyf inciri olmak üzere; yeniden canlandırılması ve geliştirilmesi bizim için büyük bir önem taşıyor. Bu hususta yeni Hasankeyf’te imarda fidanlık olarak belirlenen, 90 dekarlık alanı İl Özel İdaresi’nin kaynakları ile yaklaşık bir yıldır düzenliyoruz. Bu alanın dikime ve demonstrasyona hazır hale getirilmesi için ciddi bir emek harcadık; bundan sonra da emek harcamaya devam edeceğiz. Çok sayıda ürünü burada hem deneyeceğiz hem de çiftçimize tanıtacağız. Çiftçimize bunun eğitimini de vereceğiz. Böylece, hem bu bitkilerin korunması ve bilimsel anlamda kataloglanması sağlanacak; hem de çaprazlayarak yeni ürünlere alt yapı oluşturulacaktır. Enstitü çalışmaları ve çiftçilerimiz için bu ürünlerin dağıtılacağı bir merkez haline gelecektir. Şehrin girişinde de meyvelerden oluşan bir vaha hayal ediyoruz. Hasankeyf parmakla gösterilen çok özel bir yer olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Biz bu çalışmanın bir parçasını burada hep birlikte gerçekleştireceğiz. Emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederim, hayırlı olsun” diye konuştu.
Demonstrasyon alanında yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren Hasankeyf Kaymakamı Şenol Öztürk, “90 dekarlık bir alanda geleneksel meyve fidanlarının yanı sıra hem yeni tarım ürünleri denecek hem de çiftçilere uygulamalı bir eğitim verilme imkanı olacak. Birçok kayısı grubu, elma, ayva, kiraz, şeftali, armut, zeytin, badem, fıstığın yanı sıra bugün de Aydın inciri dikeceğiz. Toplamda bulunduğumuz bu alanda; 1470 meyve fidanı dikildi, 9 bin adet lavanta dikimi yapıldı. İlkbaharla birlikte yaklaşık 5 bin 400 adet de tıbbi aromatik bitki ekimi yapılacak” dedi.
Yorumlar kapalı.