Gazete okuma alışkanlığı ilimiz başta olmak üzere yurdumuzda giderek kayboluyor. Zaman geçtikçe gazete satışlarında da ciddi bir şekilde azalmalar olduğunu gözlemliyoruz. Gazetelerdeki satışların azalması internet kullanıcıların internet üzerinde gazetelere önem verdiğini kolaylıkla diledikleri gazetelere ulaştıklarını okuma sayısının arttığını söyleyebiliriz.
Günümüzde insanların internet üzerinden her türlü işlerini hallettiği bu zamanda market alışverişlerine kadar yapılan bu sanal alışverişler insanların gazete almasına da yansıyor. İnternetteki gazete yayınları sayesinde kullanıcılar gazetelerini internet üzerinden takip ediyor.
Hata tüm gazeteler tek bir adreste toplanmış durumda, tek bir link üzerinden artık tüm gazetelere ulaşılabiliyor.
Gazete okumanın bir çok olumlu yönü vardır eskiler bu işi çok iyi yapıyorlardı takip ettikleri gazeteyi alıp her cümlesini okuyup bununla da kalmayıp yorum yapmayı da ihmal etmiyorlardı. Gazete okumak insana kattığı bilgi ve kültür bir ortamda konuşurken kendinizden emin ve cesur olmanızı sağlar buda size insanların güven veren bir yapıda olduğunuzu gösterir.
Peki ya Batman’da gazete okuma kültürü ne durumda diye sorarsanız cevabım ne olur?
Maalesef çok kötü durumdayız. Batman’daki gazete sayılarına baktığımızda, Batman’daki gazete emekçilerinin sayılarına baktığımızda başta kendimize ve kentimize olmak üzere özelde Batman’ın genelde ise tüm ülkenin önemli sorunlarını sayfalarına taşıyan, bize kentimizden, bölgemizden, ülke ve dünya gündeminden haberleri aktarmak için gece gündüz emek veren gazete emekçilerine de haksızlık yapıldığını düşünüyorum.
İllaki internet gazeteciliği çok önemli, olmasın demiyoruz, gazeteyi eline almak, evirip çevirmek, kokusunu hissetmek, bunu yaparken matbaasından tutun da dağıtıcısına kadar eve ekmek getiren gazete emekçilerinin yüzünü güldürmek, bunu yaparken de okuma kültürü edinmek bir başka güzel.
Modern dünyada ülkeler, toplumlar ve milletler çok farklı kriterlere göre klasifike edilirlerken, bu ölçütlerden birisi de günlük olarak gazete okuma kültürü ve alışkanlığıdır.
Dünyanın tartışmasız en gelişmiş ülkelerinin gazete okuma sayısı ve çeşitliliğinde de uzak ara önde gitmeleri elbette ki bir tesadüf değildir.
Genel olarak gazete, özel olarak ise gündelik ve ulusal ölçekte ve yerelde yayımlanan gazeteler Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’da 19. yüzyıldan itibaren oturmaya ve kurumsallaşmaya başlayan çağdaş toplumsal yapıların bir eseri olarak ortaya çıkmışlardı.
Gazete Nedir, Ne Demektir?
Siyasal, ekonomi ve kültürel başta olmak üzere insanları, toplumu ilgilendiren her konuyla ilgili haber, bilgi, yorum içeren ve günlük olarak ya da belirli kısa zaman aralıklarıyla yayımlanan, belirli boyutu, sayfa sayısı ve düzeni olan yayındır.
Gazete, haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, bir zamanlar genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayım olup, şimdi ise maliyetini bile karşılayamaz hale gelen, halka güncel olaylara ilişkin bilgi verme amacı güden yayındır. Genel olarak yayınlandığı gibi, özel bir konu üzerinde de yayınlanabilir ve genellikle günlük ya da haftalık olarak yayınlanır. Gazete anlamında Osmanlı döneminde Arapça kökenli ceride sözcüğünün yanında günlük gazete anlamında Kürtçe’de rojnâme sözcüğünün de kullanıldığı ve geçmişte günlük olayları kaydetmek üzere günnâme, aylık olayları kaydetmek üzere aynâme, gazete sözcüğünün Türkçe eş anlamlısı ise yenün olduğu belirtilir TDK ve Wikipedia kaynaklarından baktığımızda.
Temennimiz gazete, kitap, dergi vb. yayınların okuma kültürünün artması, yayın maliyetlerinin düşmesi yönündedir.
Yeni haftanız bereketi, huzurlu, sağlıklı olması dileklerimle, yeni umutlarınızı yeşertsin değerli okurlarımız. Yeni bir haftada yeni bir yazıyla karşınızda olma dileğiyle hoşça kalın, Gazete Batman Burada’da kalın.
Yorumlar kapalı.