Her ulusun her toplumun kendi tarihsel geçmişiyle birlikte yaşatmış olduğu ve yaşatmaya devam ettirdiği kültürel değerleri bulunmaktadır. Bu kültürel değerlerden birisi de mutfak kültürüdür. Bölgelerin bulunduğu coğrafya, iklim şartları, tarihsel süreç, ekonomik durum, dini ve etnik unsurlardan etkilenerek şekillenen mutfak kültürleri bu unsurların çeşitliliğine göre zenginleşmektedir. Bugün birlikte ele alacağımız mutfak, Lübnan Mutfağıdır.
Klasik Ortadoğu ve Akdeniz mutfaklarının birleşmesiyle zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Lübnan, günümüzde pek iyi bir süreç içerisinde olmasa da tarihsel birikimi, konumu, iklim şartları, etnik çeşitliliği ve kozmopolittik yapısıyla oldukça çeşitli bir mutfak kültürüne sahiptir. Hem Akdeniz’e kıyısı olması hem de Ortadoğu’da bulunması bu mutfağın çeşitliliğine katkı sağlamış etkenlerdendir. Anadolu mutfağıyla benzerliği oldukça çok olan Lübnan mutfağı birçok yemeğiyle bu benzerliğin haklılığını ispatlamaktadır. Tabi geçmiş 500 yıl Osmanlı hâkimiyetinin etkilerini de vurgulamak gerekir. Hem günümüz Anadolu’sunda hem de Lübnan’da ortak coğrafyanın, iklimin, dini ve toplumsal yapının benzerlikleri bu benzerliğin oluşmasına katkı sunmuştur.
Lübnan kıyısında Akdeniz iklimi iç kısımlarda ise dağlık bir yapıya sahip olmasıyla, zeytincilik, sebze-meyve yetiştiriciliği, hayvancılık, bağcılık vb. tarımsal faaliyetlerin yapılması için uygun şartlar sağlamaktadır. Elverişli iklim ve coğrafi şartlar zengin bir ürün çeşitliği sağlamakta olup, tarihsel süreç boyunca bir çok devletin egemenliğinde kalmış olması Lübnan mutfağının bu toplumların mutfak kültürlerinden etkilenmesine yol açmıştır.
Lübnan mutfağını Ortadoğu ve Arap mutfak kültürlerinin bir parçası olmasından ötürü falafel, baklava, kebap, köfte vb. ortak yemekler bu mutfakta da yerini almaktadır. Bu mutfağın başlıca yemekleri; Kibbe Lebeniye(sulu köfte), Falafel, Etli Humus, Tabbule Salatası, Pita(bizim bidemize benzemekte), Mamul Kurabiyesi, Lübnan Salatası, Mütebbel, Tavuk Fette, Baba Ghanoug, Tabbouleh(kısırlı salata), Fatayer(mini börek), Fattoush(ekşili, kıtır ekmekli salata)… bu liste uzayıp gitmektedir. Bu yemekler oldukça çeşitli bir içeriğe sahip olup, tahıl, kurubaklagil, yeşillik, sebze, et ve baharat içermektedirler. Lübnan mutfağı dünya mutfakları içerisinde Arap ve Ortadoğu mutfaklarının temsilcisi konumundadır. Fakat günümüzdeki politik, ekonomik ve güvenlik vb. şartlarından ötürü hak ettiği değeri alamayan mutfak kültürlerinden birisidir.
Yorumlar kapalı.