Ukrayna ve Rusya savaşının nedeni nedir?

featured

24 Şubat sabahı Rusya, Ukrayna harekatını başlattığını duyurdu. İşgalin ikinci gün yaşanırken pek çok kayıp haberi gelmeye başladı.

ABD’li yetkililer Rusya’nın operasyonunun Donbas’la sınırlı kalmayacağını, Ukrayna’ya tam kapsamlı bir işgal hareketi düzenlemeye hazır olduğunu öne sürüyor. Ukrayna’dan da “Rusya’nın topyekun işgal başlattığı” açıklaması geldi.

Peki, Rusya Ukrayna savaşı nedeni nedir, neden başladı? ve iki ülke arasındaki gerginlik nasıl tırmandı ve krize dönüştü?

Ukrayna ve Rusya savaşının nedeni nedir?

Rusya ve Ukrayna savaşının nedeni nedir?

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilim uzun yıllar öncesine dayanıyor. Sovyetler Birliği’nin 1991 yılında dağılması ile birlikte Rusya, Ukrayna ve Belarus Bağımsız Devletler Topluluğu kuruldu. Ayrılmanın ardından Belarus, Rusya ile yakın bir ilişki kurarken, Ukrayna ise Batı ile yakın ilişkiler içerisinde bulundu. Rusya bu durumu kendi için bir tehdit olarak görmeye başladı.

2014 yılında Ukrayna’nın otorite boşluğunu fırsat bilen Rusya ise Kırım’ı ilhak etti. Ukrayna’nın doğusundaki, Rusya sınırındaki Donetsk’te de Rusya’dan destek alan Rus yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasında da çatışmalar yaşandı. Konumu Avrupa ile Rusya arasında olan Ukrayna’da yaşayan vatandaşlar da Rus ve Batı yanlıları olarak kutuplara bölündü.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!