Birleşmiş Milletler tarafından toplumu bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak maksadıyla 2011 yılında 21 Mart, Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir. Fiziksel olarak birbirine benzeyen down sendromlu bireylere karşı ayrımcılığı ve kötü tavrı engellemek, down sendromuna karşı farkındalığı arttırmak ve sendroma dair bilgilenmek amacıyla her sene 21 Mart günü Down Sendromu Farkındalık Günü olarak kutlanıyor.
Peki down sendromu nedir?
Toplum nezdinde çok fazla bilinmediği için Down sendromlu çocuklar ve aileleri hayatının bir döneminde down sendromuna hastalıkmış gibi yaklaşıldığını tecrübe etmiştir. Oysa down sendromu bir hastalık değil, bir kromozom anomalisidir.
Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır.
Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaşüstü hamileliklerde risk artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80’i genç annelerin bebekleridir.
Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye’de tam bir veri yok ama yaklaşık 70.000 Down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor. Hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur.
Yorumlar kapalı.