Bekira aşiretinin düğün kararları

featured

Geçtiğimiz haftalarda ele aldığım, ”Takı Merasimleri” başlıklı yazımı beğenen kadar eleştirende olduğundan bu haftada siz değerli okuyuculara Bekira aşiretinin önde gelen büyüklerinin düğünlerinde her türlü israfın önüne geçmek amacıyla aldığı örnek kararlardan söz etmek istiyorum.
Daha önce gazetemizde de yayınlanan ve sonrasında ulusal kanallara da konu olan bu kararları, geçtiğimiz aylardan birçoğumuz hatırlıyor olsa gerek, ama ben efsaneyi hep birlikte tekrar hatırlayalım istedim. Batman’da büyük bir kitlesi bulunan ve özellikle Kozluk ilçesine bağlı 50 köy 30 bine yakın nüfusa sahip olan Bekira aşiretinin önde gelenleri, imamları ve muhtarları, düğünlerinde israfın önüne geçmek amacıyla kız isteme merasimlerinde istenilecek altın miktarını 80 gram olarak belirlemişti.

Bekira Aşireti, sadece altın gramını belirlemekle de kalmayıp, düğünlerinde her türlü israfın önüne geçmek amacıyla, gelinlikten tut giyilen nişan kıyafetine, düğün yemeklerine, düğünün yapılacağı mekana kadar düşünüp evlenecek çiftlere kolaylık sağlamak için örnek kararlar almışlardır. Üstelik düğün sırasında takı ve hediye merasimi yapılmayacağını yardım veya hediye vermek isteyenlerin gizli bir şekilde vereceğini, düğünden sonra kadınlar arasında yapılan üç günlük ziyaretinin de yapılmayacağına karar vermişlerdi. Alınan tüm bu kararlara uymayanların düğünlerine iştirak etmeyeceklerini de eklemişlerdi.

Bildiğiniz gibi günümüzde pahalılaşan hayat şartlarından dolayı düğünler büyük maliyetlere ekonomik sıkıntılara ve birçoğunun gücünü aşan borçlara sebebiyet vermektedir.
Aralık ayında dinlenmeye geçen altın kuru, yeni yılla beraber tekrar kanat çırpmaya başladı. Rusya-Ukrayna işgalinden sonra hızıyla tekrar uçuşa geçti.
Durum böyle olunca, evlilik hazırlığı yapan ancak yükselen fiyatlar nedeniyle altın alamayan bazı çiftler kuyumculardan ödünç altın alarak evleniyor. Evliliği düşünenler için ise durum çok daha vahim! O yüzden Batman Burada sokaklara çıktı ve halkımıza evlenebiliyor musunuz, diye sordu? Çoğunluk evlenemiyoruz diye yanıtlarken, fazlasının büyük bir kısmı da önceliğinin iş ve geçinmek olduğunu söyleyerek evliliği ise üçüncü sırada bıraktı… Bundan sonra düğünlerde bekarlara darısı başına demeden önce iki kez düşünün, dua mı ediyorsun, bedduamı belli değil.

Kız istemeye giderken, özel gümüş gondol içerisinde en kaliteli ve en pahalı çikolatalardan almak en büyük çiçeği yaptırmak gerekiyormuş…
‘Mutluluğumuz için her şey değer’
Ömürde bir kere oluyor sonuçta.
Sözdü, nişandı derken ev için alışveriş başlar mobilya, halı, perde, beyaz eşyalar vs. derken en pahalısını seçip bir ev parası kredi çekmek gerek. “Olsun mutluluğumuz için değer” ömürde bir kere oluyor sonuçta.
Düğünün her evresi sosyal medyada paylaşılmazsa da olmaz. Neme lazım, ya komşunun gelini Ayşe görüp te aa benim duvağım onunkinden 5 cm daha uzundu deyip alay ederse(!)

Evlilik maliyetleri, son bir yılda yüzde 85-115 arasında artışa ulaştı. Pahalılaşan hayat şartları ve günümüz akımlarından kaynaklanan bu maliyetler maalesef evlenmeyi düşünen çiftlerin belini bükmüştür. Tam bu noktada Bekira aşiretinin aldığı örnek kararlar bir nebzede olsa kendi mensuplarının işini kolaylaştırır.
Bekira aşireti, düğünler ile ilgili aldıkları bu kararlarını basın mensupları ile paylaşırken, tam dedim bunun devamı gelir. diğer aşiretlerin önde gelenleri de mutlaka Bekira aşiretinin başlattığı bu akıbet zincirine kendi halkasını takacaktır maalesef bu konuda kimse sessizliğini bozmadı.

Mutluluğumuz için her şeye değer kelimesi adı altında, mutsuz olmak için her şeyi yapıyoruz. Ömürde bir kere oluyor derken ömrümüzü çürütüyoruz farkında bile olmadan.
İki gönül bir olunca, samanlık seyran olmuyor elbette ama altın, gümüş, pırlanta da mutluluk getirmiyor arkadaşlar… Bu hafta yazımı bir şarkının sözleriyle sonlandırmak istiyorum ..

Olmaz olsun cüzdanımda milyonlar
Kalbimde sevgin oldukça
Zenginlik, mal, mülk, para neye yarar
Yanımda sen olmayınca
Bazen neşe, bazen keder
Hayat böyle geçip gider
Tatlı günler, acı günler
Bir yastıkta hep beraber
Altın, gümüş, pırlanta
Zümrüt, sedef, yakutla
Kim mutlu olmuş dünyada
Bir tek içten gülüş
Bir tatlı söz, bir öpüş
Sevdalı bir tek bakış yeter bana.

Bir sonraki hafta için istek parçanızı yazabilirsiniz.
Sevgiyle kalın…

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!