Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekillerinin ortak imzasıyla hazırlanan ve TBMM’ye sunulan “Milletvekili Seçim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşıp 06/04/2022 tarihinde de Resmi Gazete de yayınlandı.
Meclise sunulan Kanun teklifinin gerekçesinde; Siyasi partiler ve seçimler, demokratik siyasal hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Siyasi partiler, demokrasinin örgütlü yanını, seçimler ise, millet egemenliğinin görünür yanını ortaya koyan araçlardır. Bu nedenledir ki Siyasi Partilere ilişkin kanunlar ile seçimlerle ilgili kanunlar, hem içerik ve hem de uygulama ile ülkenin demokrasi standardını gösteren önemli belgelerdir.
* Seçim Kanununda yapılan en önemli değişiklik, seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajının % 7’ye indirilmesi oldu.
Anayasa’da da yer verilen “Seçim Kanunları, Temsilde Adalet ve Yönetimde İstikrar ilkelerini bağdaştıracak biçimde düzenlenir” hükmü dikkate alındığında bu denli % 10 gibi yüksek seçim barajı elbette ki Anayasa’ya aykırıydı. Türkiye’de % 7’ye indirilen seçim barajının hala çok yüksek olduğu ve temsilde adaleti yeterince sağlamadığı kanaati hakim. Avrupa’da seçim barajları ortalama % 3 civarındadır.
* En önemli değişikliklerden biri de siyasi partilerin seçimlere katılmalarına ilişkin TBMM’de grubu bulunması koşulunu kaldıran madde oldu. Daha önce Mecliste 20 kişilik milletvekili grubu oluşturan Siyasi Parti diğer yükümlülüklerini yerine getirmese bile seçimlere katılabiliyordu. Bu düzenleme ile seçime katılmak için 20 kişilik milletvekili grubu tek başına yeterli olmayıp, partilerin seçime girme şartı olarak en az 41 ilde seçimden 6 ay önce örgütlenmeyi tamamlamaları ve büyük kongrelerini yapmaları şartı aranacak.
* Adresi kapanmış olması sebebiyle adres kayıt sisteminde gözükmeyenler, en son seçmen olduğu adrese göre seçmen listelerine kaydedilirler.
* Sandık kuruluna üye bildirme hakkı olan bir parti; oluru olmadan başka bir parti üyesini sandık kurulu üyesi olarak gösteremez.
* Yüksek Seçim Kurulu (YSK), görme engelli seçmenlerin kullanabilmesi için oy pusulalarına uygun şablon sağlayacak.
* Daha önceden en kıdemli hakimler seçim kurulları başkanı olurken yeni düzenleme ile seçim kurulları başkanları birinci sınıfa ayrılmış hâkimler arasından kurayla belirlenecek.
Seçim kanunundaki bu değişiklikler Anayasaya göre; seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz, şeklindedir. Bu değişikliklerden de anlaşılacağı üzere erken bir seçim olma olasılığı da ortadan kalkmış ve seçimlerin zamanında yapılacağı kuvvetle muhtemel hale gelmiştir.
Yorumlar kapalı.