Mağrip ülkelerinden olan ve Arap yarımadası içerisinde en büyük yüz ölçümüne sahip olan Cezayir günümüzde yeni yeni popüler olmaya başlayan ülkelerden birisidir. Cezayir konum olarak hem dağlık, hem çöl hem de denize kıyısı olup bu konumuyla ürün çeşitliliğinde oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir.
Berberi halklarından olan Cezayirliler yüzyıllar boyunca komşuları Araplardan ve Akdeniz Ülkerlerinden etkilenmişlerdir. Birinci ve ikinci dünya savaşıyla birlikte gelen işgaller son olarak da Fransız işgali bu ülkenin hem kültürel hem de sosyal oluşumuna etki eden faktörlerdir.
Cezayir’in beslenme biçiminin kökeni Berberi toplumuna dayanır. Tarihsel süreçte Yunanlılar, Finikeliler, Yahudiler, Romalılar, Moriscoslar (İspanya’dan gelen Müslümanlar), Araplar, Osmanlılar, İtalyanlar, Fransızlar ve İspanyollar ile yapılan binlerce yıllık savaşlar ve ticaret temelde Cezayir mutfağını oluşturan Berberi yemek kültürü üzerinde önemli iz bırakmıştır. Bununla birlikte; Cezayir mutfağı üzerindeki en büyük etkiyi Ortaçağ İslam mutfağı yaratmıştır. Ülke mutfağında; Hristiyan İspanyollar ile ilişkiler nedeniyle özellikle sahil kesiminin mutfak kültüründe İspanyol etkisi, 16. ve 18. yüzyıllar arasında ülkenin Osmanlı kontrolünde olması sebebiyle Osmanlı mutfağının etkisi, 1830’da Fransız sömürge kolonisi haline gelmesiyle Fransız mutfağının etkileri görülür.
Fransız işgali ile başlayan süreçte yemek kültüründe önemli değişimler olmuştur. Bu dönemde Cezayir mutfağı pek çok yabancı yiyecek, tat ve tarifle tanışmıştır. Cezayir yemek kültüründe en büyük değişim Cezayir mutfağına özgü olmayan süt, peynir, taze tereyağı, çırpılmış krema ve ekşi krema gibi pek çok süt ürününün mutfakta kullanılmaya başlanmasıdır. Fransız buluşu olan margarin de nispeten ucuz ve raf ömrü uzun olduğu için Cezayir mutfağında yerini almıştır. Hamur işleri ve tatlıların hazırlanması da Fransız etkisiyle değişmiştir. Geleneksel Cezayir mutfağında kullanılan portakal ve gül suyu gibi meyve ve çiçek sularının yerine günümüzde daha çok tatlı yapımında vanilya kullanılmaktadır.
Cezayir mutfağı, taze meyve, sebze, salata, bakliyat, ekmek, zeytinyağı, balık, kümes hayvanları, et, baharat ve otlar bakımından zengindir. Cezayir et ve sebze ağırlıklı bir mutfaktır. Yemeklerde ağırlıklı olarak kuzu eti, kıyı kesiminde de balık (sardalya) ve deniz ürünleri (karides, kalamar, ahtapot vb.) kullanılır. Et ve sebzelerin birlikte pişirildiği çok malzemeli çorbalar (Chorba, Harira, Frik el djari) sevilerek tüketilmektedir. Yemeklerde çok çeşitli baharatlar ve taze yiyecekler kullanıldığından yemekler genellikle hoş kokulu, renkli ve yumuşaktır ve tüm duyulara hitap eder.
Cezayir’in milli yemeği kuskustur. Bir Berberi yemeği olan kuskus, Araplar tarafından da benimsenmiş ve 12. yüzyılda Endülüs’e kadar taşınmıştır. Kuskus irmiğin suyla karıştırılmasıyla elde edilir. İrmik unundan yapılan bu ince taneli makarna genellikle buğulama yöntemi kullanılarak pişirilir ve servis edilir. Genellikle et, balık, sebze ve baklagiller kuskus yatağında servis edilir.
Cezayir’de tüketilen et türevi yiyecekler ise; pişirilerek veya konserve edilerek tüketilen Khliaa ezir, Laknaf, Osbana, Cachir gibi et ürünleridir. Constantine bölgesinde meze olarak tüketilen ve sığır, kuzu, keçi veya deveden yapılan Khliaa ezir, Ramazan ayında chakhchoukhaya ya da aicheye ilave edilir. Sığır ve kuzu etinden tuz, taze sarımsak, kimyon ve kişnişle hazırlanan Laknaf, sfenj (kızarmış donut) ile ya da mercimek ve nohuda eklenerek tüketilir.
Çoğu Akdeniz ülkesinde olduğu gibi, Cezayir mutfağında da zeytinyağı önemli bir yere sahiptir. Zeytinyağı, marinelerde, sos yapımında ve sıklıkla kızartmalarda kullanılır. Cezayir mutfağında sebzeler ve salatalar bol miktarda bulunur. Sebzeler bir ara sıcağın, çorbanın veya salatanın önemli bileşenleridir. Cezayir’de muz, portakal, mandalina, limon, kumkat, şeftali, limon, mango, kavun, incir, karpuz, nar, elma, hurma, üzüm, ayva, muz ve kayısı gibi meyve çeşitleri bol miktarda bulunur. Karpuz ve kavunlar, yüksek su içeriği nedeniyle değerlidir.
Halkın % 99’unun Müslüman olduğu Cezayir’de Müslümanlar için en önemli günler dini bayramlardır. Ramazan ayında tutulan oruçlar hurma ve bir bardak süt ya da lben (koyu olmayan bir yoğurt içeceği) ile açılır. İftarda, kuzu, baklagiller, tahıl ve baharatlarla yapılan ve kuvvetli bir çeşit çorba olan harira, kurutulmuş meyveler, kuruyemişler ve balla yapılan tatlı kuzu tajin gibi doyurucu ve abartılı yemekler yenir.
Yorumlar kapalı.