Çok ince açılmış ve kat kat üst üste konulmuş yufkanın arasına ceviz, antepfıstığı, kaymak gibi şeyler konularak yapılan, eşkenar dörtgen biçiminde dilimlenen ve pişirildikten sonra üzerine şeker şerbeti dökülen bir hamur tatlısı yaniiii Baklava!!!
Günümüzde Türkiye ile özdeşleşen ve hemen hemen her evde tüketilen lezzet başta Yunanistan ve Arap ülkeleri tarafından sahiplenmek istense de AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Baklava kelimesinin kökeni yapılan araştırmalarda Türkçe kökenli olup Eski Türkçede baklağu, baklağı olarak geçer. En eski yazılı kaynaklar da baklavanın 1473 yılında Osmanlı sarayında mutfak defteri kayıtlarında bulunan tariflere dayanmaktadır. Bunu destekler nitelikte olan 17. yüzyılın sonlarında veya 18. yüzyılın başlarında ortaya çıkmış olan baklava alayı geleneğinde, Ramazan ayının ortasında, padişahın askere iltifatı olarak, Saray’dan Yeniçeri Ocağı’na baklava giderdi. Her on askere bir sini baklava hazırlanır ve saray mutfağı önünde dizilirdi.
Günümüz tarifine oluşması yüzyıllar boyunca yapılan geliştirmeler ve ürün kalitesinin arttırılması sayesinde olmuştur. Özellikle şekerin yaygınlaşması, un kalitesinin artması ve hamuru açmada kullanılan nişastanın ortaya çıkması günümüz baklavasının son halini almasını sağlamıştır.
Peki en meşhur ve kaliteli baklava nerede yapılıyor?
Evet bu sorunun cevabı net bir şekilde Gaziantep’tir. Bu konuda lokomotif olan ve yıllara dayanan usta-çırak ilişkisi sayesinde kaliteli ve lezzetli baklavaların hazırlanması sağlanmıştır. Tabi Antep fıstığının yeri de ayrı.
Anadolu’da başta Antep baklavası olmak üzere, Bartın, Erzincan, Sivrihisar, Devrek, Erzurum ve birçok yörenin de baklavaları meşhurdur. Kullanılan iç malzeme, pişirme yöntemi ve şerbet türü bu baklavaları farklı kılmaktadır.
Peki yüzyıllara dayanan lezzetin füzyon mutfağı sayesinde geliştirilmesi ve farklı bir lezzet kazanması nasıl oldu. Bu cümleyi açıklayacak olursam bilinen klasik şeker şerbetli baklavanın süt şerbeti ve kakao eklenerek yapılan ve soğuk baklavayı anlatmamız gerekir.
Diyarbakır merkezli Hacıbaba tatlıcısının 2018’de geliştirdiği ve 5 yılda tüm Türkiye’de tüketilmeye başlanan soğuk baklava tüketim oranı olarak da normal baklavaya göre %30-40‘la oldukça ciddi bir tüketim oranına sahiptir.
Peki baklavanın bayramlardaki yeri nedir?
İmkanı olan herkesin bayramda ikram ettiği baklava geçmiş yıllarda evlerde ev hanımları tarafından el açması ile yapılır ve hiç katkı maddesi eklenmeden hazırlanırdır. Bayrama 1-2 gün kala tüm komsuların birlikte yaptıkları ev baklavaları maalesef ki yerini hazır pastane baklavalarına bırakmıştır. Tabi nadir de olsa bazı evlerde halen bayram için özel baklavalar açılır.
Son dönemdeki ekonomik sıkıntılar ve yüksek fiyatlar baklava fiyatlarının cep yakmasına neden oluyor. Kaliteli bir baklavanın fiyatı maalesef ki 150-200 liradan düşük değil.
Ağzımızın tadını da kaçırdılar!
Yorumlar kapalı.