Malum yaz aylarındayız, Batman da pek serin bir yer sayılmaz bu nedenle biraz serinletici bir içeceği size aktarmak istedim.
Yazın serinlemek için tükettiğimiz çoğumuzun sadece vanilyalısını tükettiği içecek milkshake….
Milkshake bir Amerikan ürünü olup bu ürün 20. Yüzyılın başında ortaya çıkmıştır.
Kelime anlamı olarak ingilizce milk (süt) ve shake (sallamak) sözcüklerinin birleştirilmesinden oluşturulan isim, bazı ülkelerde de “frappé” adıyla anılır. Milkshake, süt, ezilmiş buz, çeşitli meyveler, çikolata veya vanilya gibi aromaların mikser yardımı ile karıştırılması ile yapılan soğuk bir içecek. Smoothie ve kokteyl ile benzerdir.
Bu içeceğe buz ve süte ilaveten çeşitli meyve ve aromalar eklenerek çeşitlendirilmesi yapılabilinmektedir.,
Milkshake terimi Amerikan mutfağında ilk olarak 1880’li yılların başında duyuluyor. 1885 yılındaki bir basıma göre bir çeşit eggnog [eggnog (yumurtalı süt): çırpılmış yumurtayla süt ve şekerden yapılan içecek; buna viski katarak elde edilen içki olarak geçiyor. 1900’lü yılların başında ise milkshake deyince Amerika kıtasında çikolata, çilek veya vanilya şurubuyla yapılan sağlıklı bir karışım tanımı geliyordu akıllara. Yine aynı zamanlarda Amerikalılar milkshake’lerinde farklı tatlar aramaya başlamışlardı ve içine dondurma koyarak tüketmeye başlamışlardı. 1930’lu yılların başında Malt Shop adı verilen dönemin popüler kafelerinin en çok rağbet gören içeceği olmuştur milkshake.
Daha sonra tarifin gelişimi açısından eggnog tarzı, dondurma ve malt bazlı tarifler birbirleriyle etkileşip yeni tarifleri doğurmuşlardır. Elektrikli el blender’ları o kadar yaygın olmadığından daha çok kavanoz tipi çırpıcıların (shaker) içinde çalkalanarak yapılmasından adını alıyor milkshake. Anadolu’daki yayıkla temelde aynı prensibe sahipler.
Peki endüstriyel boyutta milkshake nasıl ortaya çıktı.
1930’lu yıllardan sonra otomatik blender’ların ve buzdolaplarının yaygınlaşmasıyla beraber milkshake endüstriyel üretimin içine de girdi. 1936 yılında Earl Prince isimli girişimci 5 mikserli ve 5 farklı milkshake’i aynı anda üretebilen milkshake makinesi üretiyorlar.
Ancak milkshake tarifinin bugün bilinen yaratıcısı, Walgreens marketler zincirinin bir çalışanı olan Ivar “Pop” Coulson olarak tahmin ediliyor. Süt tozuyla yapılan klasik karışıma iki kepçe de dondurma koyan Coulson, marketinin en çok satılan ürününü yaratıyordu. Ancak ilk pipetin 1937 yılında icat edilip patentinin alındığı düşünülecek olursa, bildiğimiz pipetle milkshake içme imajı daha sonralara dayanıyor. Pipet yaygınlaşana kadar vazo tipli, V şekilli bardaklarda, kaşık yardımıyla tüketiliyordu.
Zamanla dünya geneline yayılan milkshake oldukça popüler olan içecekler arasına girmiştir.
Siz de evde süt, buz, vanilya ve çilek malzemelerini miksere koyarak bir milkshake denemesi yapabilirsiniz. Afiyet olsun…
Yorumlar kapalı.