Kişilik, yetenek ve özellikleriyle toplumsal yaşamda etkili olan insanı, kendine özgü ve benzersiz bir varlık olarak dile getiren kavramdır.
Her ne kadar sözlükteki tanımını kısa bir cümle ile anlatmaya çalışıyor olsak ta, kişilik özünde çok daha ağır, derin bir anlamı ifade etmektedir.
Aynı zaman da “kişiliksizlik” de aynı ağırlık ve derinliktedir.!
Etkileri tahmin ettiğimizden çok daha büyük sonuçlar ve yıkımlar meydana getirebilecek potansiyele sahiptir iki olasılığında.
Kişilik gelişiminin ortaya çıkışını, gelişim kronolojisini incelediğimizde 0-6 yaş aralığında kişiliğimizin ve ahlak yapımızın büyük bir kısmının aslında oluştuğunu söyleyebiliriz.
Freud, kişilik ve ahlak gelişiminin büyük ölçüde ilk 6 yılda tamamlandığını, 6 yaşından sonra önemli gelişmeler olmadığını öne sürmektedir.
Bilimsel verilerin ve uzmanların bilgi ışığından hareket ederek ebeveynlerin bu yaş aralığında çocuklarının kişilik ve ahlak gelişimini pozitif anlamda desteklemeleri gerekmektedir. Olumlu çevresel faktörler ve doğru iletişim için yaşantı zeminini oluşturmaları çocuğun sağlıklı bir kişilik geliştirmesinde olmazsa olmazlardandır.
- Ebeveynlerin bu süreçte çocukları ile;
-Doğru iletişim
-Demokratik aile ortamı
-Koşulsuz sevgi
-Özgüven
-Empati becerisi
-Sorumluluk alabilme becerisi
-Güven ortamı
-Birey olmak
-Doğru model olmak
-İnsan, hayvan ve doğa sevgisi gibi temel yaşamsal konularda çocuğu desteklemeleri ile bireyin kişilik ve ahlak gelişimi çok büyük ölçüde sağlıklı bir şekilde gelişmiş olacaktır.
Kişilik ve ahlak gelişimi sürecini sağlıklı gerçekleştiren bireyler okul çağına geldiklerinde akademik, duygusal ve sosyal anlamda ciddi deneyimler yaşayacakları muhtemel olan okul ortamında, sağlıklı kişilik gelişimleri sayesinde güçlü bir duruş sergileyerek hayata çok daha güçlü bir adım ile başlamış olacaklardır.
Ebeveynlerin 0-6 yaş aralığının öneminin farkına varması ve bu süreçte adeta birer usta öğretici, yol gösterici olarak sabırla süreci yürütmesi;
Önce sağlıklı bir bebeğin, sonra sağlıklı bir çocuğun, sonra sağlıklı bir bireyin, sonra sağlıklı bir ailenin, sonra sağlıklı bir toplumun ve en sonunda sağlıklı bir dünyanın ve evrenin gelişmesine müthiş katkı sunacaktır.
0-6 yaş insanlık için evren için o kadar değerli ve önemli bir zaman aralığıdır ki, tüm yeni evlenecek olan çiftlere zorunlu olarak süreç ile ilgili eğitimler verilmeli, sürecin önemi kavratılmalı ve daha sonra evlilikleri sağlanmalıdır.
Bu çalışmalar bağımsız, güvenilir bir kurum veya mekanizma tarafından sistematik bir şekilde hassasiyetle yapılmadığı zaman, günümüzde de çokça örneğinin olduğu gibi sağlıksız çocuklar yetiştiğini ve bu sağlıksız kişilik tiplerine sahip çocukların büyüyüp, güçlendikleri zaman hayatı nasıl kendilerine, ailelerine, çevrelerine yaşanmaz kıldıklarını hep beraber her gün film izler gibi izliyoruz maalesef.
Hayatın her alanında bireyler nasıl ki gerekli, gereksiz birçok sınava, teste tâbi tutuluyorsa bir zahmet bu kadar değerli ve insanlık için evren için hayati öneme sahip olan evlilik ve çocuk sahibi olmak gibi çok önemli sonuçları olan durumlarda da gerekli hassasiyet ve özen gösterilmelidir.
Sağlıklı bir kişiliğe sahip olduğunuzu düşünüyorsanız eğer sizi 0-6 yaş aralığında büyütmüş olan ebeveynlerinize, büyüklerinize teşekkür edebilirsiniz. Bilinçli veya bilinçsiz kritik evreyi büyük ölçüde sağlıklı geçirdiğinizi söyleyebiliriz.
Sizlere de bir gün teşekkür edebilecek kişilikler yetiştirmeniz temennisiyle.
Yorumlar kapalı.