Sinsi ilerleyen göz tansiyonuna dikkat!

featured

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kholzoda Saidali, dünyada yaklaşık 70 milyon insanın glokom (göz tansiyonu) hastası olduğunu ve bu sayının 2040’ta 111,8 milyona yükselebileceğini belirterek, “Bu sayının yarısından fazlası hastalık şiddetli olana kadar etkilerini fark edemiyor ve hastalık erken evrelerinde belirti göstermiyor. Katarakttan sonra körlüğün ikinci nedeni bu hastalık” dedi.

Glokomun dünya genelinde geri dönüşü olmayan körlük nedenlerinin başında olduğunu söyleyen Emsey Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Saidali, “Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre, glokom nedenli ciddi görme bozukluğu veya körlük dünyada 7,7 milyon kişiyi etkiliyor. Katarakttan sonra körlüğün ikinci nedeni bu hastalık. Daha çok yaşlılarda görülse de sağlık ve ekonomik boyutları düşünüldüğünde glokom bir halk sağlığı sorunudur ve toplumun tüm kesimlerini etkilemektedir” diye konuştu.

Sinsi ilerleyen göz tansiyonuna dikkat!Sinsi ilerliyor

Glokomun erken evrelerinde belirti göstermediğini söyleyen Op. Dr. Saidali, şunları söyledi:

Glokom sinsi seyirli bir hastalık. Bu nedenle de hastalar erken evrelerinde fark edemeyebiliyorlar. Fakat tedavi edilmediğinde görmeyi ciddi derecede tehdit ediyor hatta körlüğe neden oluyor.

Daha ileri evrelerde göz ağrısı, baş ağrısı, göz kızarıklığı, görüşün bulanıklaşması, görüşün azalması, ışıkların etrafında halkalar görülmesi, gözde sertlik hissi, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülebiliyor. Bu belirtiler fark edildiğinde mutlaka göz hastalıkları uzmanına muayene edilmesi gerekir.”

Risk altındaki kişiler

40 yaş üstü kişilerde glokom görülme riskinin arttığını söyleyen Op. Dr. Saidali, şöyle devam etti:

60 yaş üstü kişilerde risk çok daha fazla. Ailede glokom öyküsü, optik sinir anatomisindeki anormallik ve kornea (gözün camsı tabakası) kalınlığının ince olması glokom riskini diğer kişilere oranla çok daha artırıyor.

Ayrıca hipermetropi, migren ve diyabet hastalarında da glokom riski sağlıklı kişilere göre fazladır. Bu kişilerde risk fazla olduğundan gelişebilecek hasarın erken saptanabilmesi için düzenli muayene olması gerekir.”

Erken teşhis önemli

Glokom belirtileri yaşayanların bir an önce doktora başvurması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Saidali, “Risk grubunda olan kişilerin düzenli olarak kontrolleri yaptırması önemli. Belirtiler fark edildiğindeyse beklemeden doktora başvurulmalı ve bir an önce tanı konulmalı.

Glokomda tedavinin başarısı erken teşhise bağlı. Geç kalınması durumunda körlüğe kadar giden ağır sonuçları var. Glokom, erken teşhisle birlikte göz damlası ile kontrol edilebilmekte ve tedavinin başarısı hastanın ilaçlarını düzenli şekilde kullanması ile büyük ölçüde artmaktadır” dedi. (T24)

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!