Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim tarihi olarak 14 Mayıs’ı ilan etmesi ile birlikte seçim sürecine girildi. YSK seçim takvimini ve yapılacak olan çalışmalar hakkında kamuoyuna bilgi verirken muhalefetin ‘parmak boyası’ talebini ise reddetti. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte 28. Dönem milletvekilleri de vatandaşlar tarafından seçilecek.
ÖNCEKİ SEÇİME GÖRE 3.7 MİLYON FAZLA SEÇMEN VAR
Yapılacak olan seçimlerde seçmen sayısının ise 60 milyonu bulması bekleniyor. Bu rakam 2018 seçimlerinde 56.3 milyondu. Binlerce vatandaşın yaşamını kaybettiği deprem felaketi sonrasında 3 milyon civarında vatandaş bölge dışındaki illere gitti.
DEPREMZEDE VATANDAŞLAR İÇİN ADRES GÜNCELLEME SEFERBERLİĞİ
Göç edenlerin yaklaşık 1,5 milyonunun seçmen olduğu tahmin ediliyor. Bu tahminler vatandaşların cep telefon sinyalleri, e-devlet, banka hesapları gibi dijital ortamdaki işlemlerine dayanarak yapılıyor. Depremzede vatandaşların oylarını kullanmalarını sağlamak için de tam bir seferberlik başlatıldı. 20 Mart tarihine kadar devam edecek adres güncellemeleri için İçişleri Bakanlığı tarafından vatandaşın cep telefonuna sık sık mesajlar gönderilerek gerekli işlemleri yapmaları isteniyor.
BAZI ESNEKLİLER SAĞLANMASI GÜNDEMDE
Güncelleme için nüfus müdürlükleri, e-devlet ve ilçe seçim kurallarını kullanabileceklerine dikkat çekiliyor. Mesajlarda, adres güncellemesi yapanların herhangi bir hak kaybına uğramayacağına işaret ediliyor. Bu doğrultuda ayrıca, 20 Mart tarihinin ötelenmesi üzerinde de duruluyor. Adres güncellemeleri için daha önce fatura, kira kontratı gibi belgeler isteniyordu. Bu konularda da bazı esneklikler sağlanması gündemde.
ÖĞRENCİLERİN DURUMU
Üniversite öğrencilerinin nasıl ve nerede oy kullanabilecekleri ile ilgili de bir belirsizlik bulunuyor. YÖK, online eğitimin nisan ayında gözden geçirileceğini açıklamıştı. Nisan ayında üniversitelerin yüzü yüze eğiteme geçmesi halinde seçmen listeleri 2 Nisan’a kadar askıda kalacağı için itiraz edip okullarının olduğu yerde oy kullanabilecekler.
Yorumlar kapalı.