Bu ekonomik krizin faturası dramatik bir şekilde kiracılara kesiliyor.
Sitem doluyum! Kelimelerimi hangi hassas terazide tartıp hafifleteceğimi bilemiyorum.
Bırakın işi gücü, roket hızıyla yükselen kira fiyatlarının önüne geçebilecek önlemler alın.
Bakanlar, millet vekilleri, belediye devlet yetkilileri. Her kim varsa ilk önce bu fahiş kira fiyatlarına bir el atmalı kapsamlı bir düzenleme getirilmelidir. Aksi takdirde dar gelirli insanlar çadırlarda yaşamaya mecbur bırakılacak.
Bir aylık maaşın bir kirayı karşılamadığı bir dönemdeyiz. Beslenmeyi geçtim barınmaya bile yetemiyor insan.
Günden güne çığ gibi yükselen kira fiyatlarına bir çözüm bulacak mısınız sayın yetkililer!..
Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hükümetçe belirlenen %25 kira zammından daha fazla zam yapmaya kalkanlara hapis cezası hazırlığı yapıldığını söylemişti.
Ben daha kimsenin hapis cezası aldığını, herhangi bir yaptırım uygulandığını görmedim, duymadım. Duyan varsa bana da söylesin. Vatandaşın boş laflara karnı tok artık vatandaş icraat görmek istiyor.
Sayın yetkililer, hâlâ neyi bekliyorsunuz? daha kaç kiracının oturduğu evi ateşe verip çıkmasını bekliyorsunuz?
Daha kaç ev sahibinin kiracısı tarafından öldürülmesini bekliyorsunuz?
Alınan tek tedbir en fazla %25 artış sınırı getirilmesiydi. Kimi ev sahipleri bu sınıra takılmadan mevcut kiraları yenilemekle istedikleri gibi at koşturmak kurnazlığı yaptılar.
Kiraya %100 zam yapmakta yetmiyor bazısına.
Kimisi hızını alamayıp kira fiyatını %150’ye kadar yükseltti.
Sebep; “piyasa bu.” Demiyor benim insafım, vicdanım, adaletim bu kadar. Piyasa bu diyor.
İşte tamda o noktada kiracı hakkını aramayı bilmeli.
Taraflar arasında anlaşma varsa anlaşma oranı kadar kira artmaktaydı. Ancak bu miktar bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalamasını geçemezdi.
Taraflar arasında anlaşma yoksa gene tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalama değişim oranını geçmeyecek şekilde uygulanır.
Sözleşmenin işlevi en çok, eve verdiğiniz zararı vs kapsar. Bir nevi evin içini sigortalatmak gibi bir şey. Siz eve zarar vermeyip kiranızı düzenli bir şekilde ödüyorsanız ev sahibi 5. sene sonuna kadar devletin belirlediği yasal oranın dışında hiçbir zam ya-pa-maz.
Ve evden çıkaramaz.
Evi tahliye etmenizi yalnızca şu şartla isteyebilir; Ev sahibinin kendisinin, babasının ya da oğlunun gerçekten bir eve ihtiyacı var ise tahliyenizi isteyebilir. Ev sahibinin bu hakkından yararlanması için gerçekten bir eve ihtiyacı olması gerekir. Ama ev sahibi eğer kendi ihtiyacı olduğu için kiracıyı evden çıkartıyorsa üç yıl geçmeden bu evi bir başkasına kiraya veremez. Eğer kiracıyı çıkartıp evi bir başkasına kiraya verirse, çıkarttığı kiracısının en az bir yıllık kira bedelini ve nakliye gibi masraflarını ödemek zorundadır.
Bu konunun detayları daha ayrıntılı bir şekilde “Kiracı Hakları” başlıklı yazımda mevcuttur. Dilerseniz web sitemizden erişim sağlayıp okuyabilirsiniz.
Gönül daha güzel şeyler yazmak istiyordu ama “tama dinyayê nemaye.”
Başka yazılarda görüşmek üzere sağlıkla kalın.
Yorumlar kapalı.