Kayyım ile yönetilen Batman Belediyesi’nin yaptığı imar planı değişikliği ile ilgili yerlerine kayyım atanan eş başkanlar basın toplantısı düzenleyerek konuya ilişkin eleştirilerini dile getirdi.
Görevden alınarak yerlerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eş başkanları ve belediye meclis üyeleri kayyımlara ilişkin Ramada Otel’de basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş genel Başkan Yardımcısı ve Yeşil Sol Parti Batman Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki, Eş başkanlar Songül Korkmaz ile Mehmet Demir, belediye meclis üyeleri ile HDP, DBP, Yeşil Sol Parti İl Örgütleri katıldı.
Burada konuşan milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki halkın seçme ve seçilme hakkının elinden alındığını belirterek, “Halkın belediyeleri adeta bir askeri kışlaya çevrildi. Askeri darbe ile halkın iradesi gasp edildi. Kayyım atanan yerlerde belediye meclislerine de kayyım atandı. Belediye bir bütün olarak gasp edildi. Kayyım talan, yolsuzluk, hırsızlığın yeri oldu. Öyle bir çalmışlar ki milyarlarca TL borçlanan belediyeler var. Batman Belediyesi kenti içme suyunu tehlikeye atacak bir imar planını devreye koydu. Bugün bunun için buradayız. Bu halkın suyunun imar planına heba etmeyeceğiz” dedi.
Eş başkan Songül Korkmaz ise belediyede yaşananların takipçisi olacaklarını söyledi. Kayyımın kentin zararına adımlar attığını öne sürdü.
İÇME SUYU HAVZASI
İçme-kullanma suyu havzası koruma planı hazırlanıncaya kadar bu planlar kapsamında yoğunluk arttırıcı veya kirlilik arttırıcı kullanım değişikliğine yönelik imar değişikliğinin yapılamayacağını kaydeden Eş başkan Demir, “Yani daha önce imarlı olan alanda bile Su Havzası ilan edildikten sonra yapılaşmanın olmadığı alanlarda revizyon imar planı ile yapılaşmamış olan alanın imarı iptal edilirken Batman Belediyesi ise bu yönetmelik yokmuş gibi su havzasını yeni imara açmaktadır” dedi.
KENT CİDDİ BİR TEHDİT İLE KARŞI KARŞIYA
Kentin ciddi bir tehdit ile karşı karşıya kaldığını belirten Demir, “Yapılan imar planı içme kullanma suyu havzası yönetmeliğine aykırı kanun dışı olmasının yanında net olarak bu kente nerden su getirileceği kafalarında net bir planlamaları olmadığı söyledikleri muhtelif kaynaklardan anlaşılmaktadır. Söz konusu kaynakların maliyet analiz raporları yapılmamıştır. Havzayı imara açmalarına rağmen ne kadar sürede bu kaynaklardan su getirileceği belirtilmemiştir.
Batman Belediyesinin hatırladığım kadarı ile 47 su kuyusu mevcuttur. Bunların 44’u batman çayı kenarındadır. Yerimize Kayyum atanmadan önce günlük şehrin su ihtiyacı 90 bin metre küptü. Su çıkarma potansiyelimiz 200 bin metre küptü. Söz konusu alana daha onlarca su kuyusunu açma imkanı mevcuttur. Çünkü kaynağı bol, kumdan doğal süzülme ile ayrı bir arıtmaya tabi tutulmadan en temiz ve maliyet açısından en ucuz kaynağa sahibiz. Batman çayı olduğu sürece daha en azından Batmanın 50 yılına yetecek bir kaynaktır” ifadelerini kullandı.
İMAR DEĞİŞİKLİĞİ
Belediye’nin daha birçok alanda imar değişikliğine gittiğine dikkat çeken Demir, “söz konusu imar planının bilimsel, nesnel teknik gerekçelere dayanmadığı, uygun kurum görüşlerini barındırmadığı, arazi kullanım kararlarının eşitlikçi bakış açısından ve dengeli dağılımından yoksun olduğu, sürdürülebilir sağlıklı bir çevreyi yaratamayacağı, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını kirleteceği, ulaşım bağlantılarının yetersiz ve hatalı olduğu tespit edilmiştir.
Yukarıda açıklamaya çalışılan bütün gerekçelerden dolayı; Batman ili Merkez ilçesi Havaalanı ve Çevresini Kapsayan Alanda Uygulama, İlave ve Revizyon İmar Planının; 3194 Sayılı İmar Kanunu, Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği, Üst Ölçekli Plan Kararları, Havaalanları ve Çevresindeki Yapılaşma Kuralları Genelgesi, genel şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı bir plan yapıldığı görülmektedir” diye konuştu.
Yorumlar kapalı.