Oyuncu Farah Zeynep Abdullah’ın, Çirkin Kral lakablı Kürt sinemacı Yılmaz Güney hakkında geçtiğimiz günlerde “Sinemamızın en iyi yürüyen erkeği! Kadın döven ve şiddet türleri açısından zengin ve etkili silah kullanan diyelim.” şeklinde yaptığı yorumdan sonra sosyal medyada Yılmaz Güney’e linç başladı.
Yılmaz Güney, yaşarken de linç kültüründen her daim nasibini almış bir isim. Hiç de aynı siyasi görüşlerde olmamalarına rağmen Adana Altın Koza film festivalinde Yılmaz Güney’e verilen ödülün geri çekilip Cüneyt Arkın’a verilmek istenmesine ilk tepki gösteren “hayır bu ödül Yılmaz’ın hakkıdır kabul edemem” diyen Cüneyt Arkın’dı. Yılmaz Güney o günden bugüne her daim tartışmaların odağında olan bir isim. Çektiği toplumsal içerikli sinema filmleriyle dönemin sinema kültüründen ayrışan Güney, şimdilerde yine gündemde ve linç ediliyor. Oyuncu Farah Zeynep Abdullah’ın başlattığı tartışma büyüyerek devam ediyor. Yılmaz Güney’e destek çıkması beklenen sol görüşlü çoğu sanatçı linç tayfasında yer alırken, en dikkat çeken isim ise İlyas Salman oldu. Salman, Çirkin Kralı eleştirirken, çoğu sinemacıdan sert tepkiler aldı. Tiyatrocu Orhan Aydın da İlyas Salman’a ilk tepki veren isimlerin başında geldi.
YILMAZ GÜNEY KİMDİR
Yılmaz Güney’in gerçek adı Yılmaz Pütün’dür. Kendi ifadesine göre Pütün, kırılması zor ve sert meyve çekirdeği demektir. 1 Nisan 1937 tarihinde köylü bir ailenin iki çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. Zaza kökenli babası, Urfa Siverek’in Desman köyünden; Kürt annesi, Muş’un Varto ilçesindendir. Adana’da büyüdü, Adana ileride birçok filmine konu oldu. Adana’da bir süre Kemal ve And Film şirketlerinin bölge temsilcisi olarak çalışan Güney, üniversite okumak üzere İstanbul’a gitti ve Atıf Yılmaz ile tanıştı. Bu süreçte bir yandan da hikâyeler yazdı. Daha sonra Yılmaz’ın da desteğiyle sinemada çalışmalarına başladı.
Yorumlar kapalı.