Batman Belediyesi’ne ait olan ve satışa çıkarılan Buğday Pazarı’na ilişkin yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Demir sert tepki gösterdi.
Yeşil Sol Parti Batman milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ile yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Demir ile partililer gazetemize Buğday Pazarı’nın satışa çıkarılmasına ilişkin ziyarette bulundu.
Sözleşme süresi bitmeden neye dayanarak satıyorlar, diye soran Demir, konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:
“Kiralama süresi bitmeden sözleşmeye aykırı davranmaları oradaki esnafı mağdur etmeyecek mi? 16 yıl önce orası buğday pazarı olarak belirlerken kent oraya doğru bu kadar genişlememişti. O bölgenin ihtiyaçları o dönem farklıydı. Şu anda farklıdır. Bölgesel ihtiyaçlar dönemsel olarak değişkenlik gösterebilir. Bunun için Belediye Hizmet Alanları satılmadan bölgenin ihtiyaçlarına göre halka hizmet olarak değerlendirilmesi gereken alanlardır. Kanunen satılması yasaktır. Oradaki vatandaşlar mağdur edilmeden daha iyi koşullarda Buğday pazarı şehrin ortasında değil şehrin dışında uygun bir yerde yapılması gerekmektedir. Eğer o dönemde hata yapıldıysa hiç kimsenin hatası beni bağlamaz. Kimden gelirse gelsin karşısında dururum. Böyle ucuz gerekçelerle müfterice beni yalancılıkla suçlamak hiç bir hadsizin haddine değildir. Ancak daha önce müfterice hakkımda düzmece dosyalar hazırlandığı gibi düzmece dosyalar hazırlanır. Başımız dik alnımız açıktır”
MİMARLAR ODASI DA TEPKİ GÖSTERDİ
Mimarlar Odası Batman Şubesi de konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, “Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne göre; Belediye hizmet alanı: Belediyelerin görev ve sorumlulukları kapsamındaki hizmetlerinin götürülebilmesi için gerekli itfaiye, acil yardım ve kurtarma, ulaşıma yönelik transfer istasyonu, araç ve makine parkı, bakım ve ikmal istasyonu, garaj ve triyaj alanları, belediye depoları, asfalt tesisi, atık işleme tesisi, zabıta birimleri, mezbaha, ekmek üretim tesisi, pazar yeri, idari, sosyal ve kültürel merkez gibi mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçları karşılamak üzere kurulan tesisler ile sermayesinin yarıdan fazlası belediyeye ait olan şirketlerin sahip olduğu tesislerin yapılabileceği alandır.” şeklinde tanımlanmıştır. Bu tanımdan anlaşılacağı üzere bu alan, belediyenin ihtiyaç duyduğu ya da yarın ihtiyaç duyabileceği herhangi bir kullanımı gerçekleştirilmesi için ayrılan alandır. Ancak bahse konu plan değişikliği ile bu alanının fonksiyonu, kamu kullanımından çıkarılmış, özel kullanıma dönüştürülmüştür. Kamu mülkiyetinde bulunan bu büyüklikteki bir alanın plan değişikliği ile yok edilmesi; planlama ilke ve esaslarına aykırı olmakla beraber, kentin sosyal ve teknik altyapı standarlarını düşürmekte, plan koruma ve kullanma dengesini bozmakta, kent düzeyinde kamusal alan miktarını azaltmakta, kentin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Belediyenin böylesine büyük bir alanı, özel kullanıma açmak yerine, rezerv alan olarak ayırması, kamuya hizmet edecek şekilde değerlendirmesi gerekmektedir. Mülkiyeti kamuya ait olan ve imar planında kamu kurumuna ayrılmış olan bu parselin, kamunun elinden çıkarılarak özel kullanıma açılması kabul edilemezdir. Batman Mimarlar Odası olarak; bu karardan geri dönülmesi ve plan değişikliğinin iptal edilmesi gerektiğini belirtmek isteriz. Aksi halde hukuki süreçleri başlatacağımızı ve bunun yasal takipçisi olacağımızı bildirmek isteriz.” ifadelerine yer verildi.
Yorumlar kapalı.