İHD ve Kayıp Yakınlarının ‘Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın’ talebi ile Batman Gülistan Caddesinde düzenlediği eylem 600. haftayı ardında bıraktı.
İHD ve kayıp yakınları, Batman’da eylemlerinin 600’üncü haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. “Ortak hafızanın adalet ve hakikatin peşinde 600 hafta” pankartının açıldığı eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı.
Eyleme kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Batman Şubesi üyeleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Şubesi yöneticileri, Batman Barosu, HDP, DBP ve Yeşil Sol Parti, Batman Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ile çok sayıda yurttaş katıldı.
Bu haftaki eylem kitlesel geçerken, basın metnini İHD Batman Şube Eşbaşkanı Rumeysa Deniz Kaya okudu. Kaya, devletin artık kayıp gerçeğiyle acilen yüzleşmesi gerektiğini belirterek, “Kimine göre düşük yoğunluklu savaş, kimine göre de ‘Gayri Nizami Harp’ olarak da anılan ve özellikle 90’lı yıllarda coğrafyamızda yoğun bir çatışma hali yaşandı. Bu çatışmalı sürecin en ağır bedelini yine sivil yurttaşlarımız ödedi” dedi.
‘ETKİN BİR YARGILAMA YAPILMALI’
Kaya insan hakları savunucuları olarak taleplerini şöyle sıraladı: “Her şeyden önce zorla kaybettirilenlerin akıbetleri ortaya çıkarılmalı ve zorla kaybedilenlerin bulunması, faili meçhul cinayetler sonucu katledilenlerin faillerinin ortaya çıkarılması için devletin tüm arşivlerini açması gerekmektedir. Toplu mezarların Minnesota Protokolü çerçevesinde usulüne uygun açılması ve faillerin yargı önünde hesap vermesi sağlanmalıdır. Hükümeti, ‘BM Kişilerin Gözaltında Kayıptan Korunmaları ile İlgili Uluslararası Sözleşme’yi imzalamaya ve sözleşme gereklerini yerine getirmeye davet ediyoruz. Türkiye’nin Uluslararası Ceza Mahkemesini kuran Roma Statüsüne taraf olması gerektiğini hatırlatıyoruz. İçinde bulunduğunuz zaman diliminde Cemil Kırbayır dosyasında olduğu gibi geçmişte yaşanmış birçok katliam ve kayıp davaları maalesef bugün zamanaşımına uğramış durumdadır. Tüm kayıp vakaları konusunda etkin bir yargılama yürütmeye, uluslararası sözleşmeler uyarınca bu suçlar için zamanaşımı hükümlerini dikkate almamaya çağırıyoruz. Bu topraklarda bir daha benzer acıların yaşanmaması, hakikatlerin ortaya çıkarılması ve toplumsal barışın tesisi için ‘Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu’ kurulmasını talep ediyoruz.”
Açıklama oturma eylemi ile son buldu.
Yorumlar kapalı.