Yeni bir araştırma, kiracı olmanın insanları daha hızlı yaşlandırdığını ortaya koydu.
Birleşik Krallık’ta yapılan dikkat çekici araştırmanın bulgularına göre kiracılığın insan biyolojisi üstündeki olumsuz etkileri, işsizliğin yarattığı etkilerden iki kat kuvvetli.
Hakemli bilimsel dergi Journal of Epidemiology’de yayımlanan araştırmada ortalama 1500 katılımcıdan alınan anket neticeleri değerlendirildi ve katılımcıların ortalama 10 senelik barınma koşullarına dair bilgi toplandı.
Bu sonuçlar, katılımcılardan alınan ek sağlık bilgileri ve kan örneklerinden elde edilen verilerle kıyaslandı.
Bulgular, kiracıların biyolojik açıdan daha hızlı yaşlandığını, üstelik etkinin işsiz kalmanın yarattığı etkiden iki kat fazla zarar verdiğini ortaya koydu.
Dahası, her ay kira ödemek için mücadele etmenin biyolojik yaş üstündeki etkisi, geçmişte sigara kullanmış olmanın yarattığı olumsuz etkiden yüzde 50 fazlaydı.
Bunun yanı sıra, daha hızlı biyolojik yaşlanmanın, özellikle kiralarını ödemekte zorlanan insanlarda gözlemlendiği ifade edildi.
Bulguların, insanların kirliliğe veya diğer çevresel sorunlara maruz kalma ihtimalinin daha yüksek olduğu bölgelerde iyice belirginleştiği ve yaygınlaştığı görüldü.
Öte yandan araştırmacılar bir istisna da tespit etti. Kirası devlet tarafınca karşılanan kişilerde daha hızlı yaşlanma emarelerine rastlanmadı.
Bu da kiracılığın getirdiği olumsuz etkilerin tersine çevrilebileceğini düşündürüyor.
Araştırma makalesinde konuyla ilgili şu ifadelere yer veriliyor:
Konut maliyetlerine daha çok destek verilmesi, insanları gecikmiş ödemelerinden doğan sağlık problemlerinden koruyabilir.
Ancak araştırmacılar, kiracı olmakla hızlı yaşlanma arasında tam olarak nasıl bir bağlantı olduğunu şu ana kadar saptayamadı.
Yorumlar kapalı.