Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud Çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Somali’deki şiddetli yağış ve sel nedeniyle ölenlerin sayısının 101’e yükseldiğini, 1 milyon kişinin yerinden edildiğini ve ülke çapında 1,5 milyon kişinin etkilendiğini söyledi.
Ulusal televizyonda yayınlanan bir konuşmasında Mohamud, Somali’nin, ülkenin birçok bölgesini harap eden, iklim değişikliğiyle artan El Nino’nun neden olduğu bir insani krizle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Mahmud, seller nedeniyle 4 bin çiftlik hayvanının telef olduğunu, 140 bin evin de yıkıldığını kaydetti.
Mahmud, El Şebab örgütünün son 16 yıldır halkın tarım ve hasat yapmasını engellediğini ve insani kuruluşların kontrolleri altındaki bölgelerdeki insanlara yardım etmesine izin vermediğini söyledi.
Uluslararası toplumun ve yardım kuruluşlarının desteğiyle, 2022’de ülkede 7,7 milyondan fazla insan için felaket olacak açlık ve kıtlığın önlendiğini sözlerine ekledi.
İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) çarşamba günü yaptığı kısa bir açıklamada, Somali’nin en az 34 bölgesinin Ekim ayından bu yana, çoğunlukla güney bölgelerinde olmak üzere şiddetli yağmur ve selden etkilendiği belirtildi.
Hirshabelle’in güney-orta eyaleti ile Güneybatı ve Jubaland eyaletleri ülkenin en çok etkilenen bölgeleridir.
Somali’deki şiddetli yağışların 1,5 milyon hektara (3,7 milyon dönüm) kadar tarım alanını etkilemesi bekleniyor.
BM: Somali yüzyılda bir görülen sel felaketleriyle boğuşuyor
BM yardım şefi Martin Griffiths Salı günü X’te yaptığı açıklamada, “Son kırk yılın en kötü kuraklığını yaşadıktan sonra Somali şimdi yüzyılda bir görülen sel felaketleriyle boğuşuyor” dedi.
İklim değişikliğinin etkilerinin “eşitsiz olduğunu, en az sorumlu olan ülkelerin en kötü acıyı çektiğini ve en az iklim fonunu aldığını” söyledi.
“Bunun değişmesi gerekiyor” diye ekledi.
Ülke sel felaketleriyle başa çıkmakta zorlanırken, yaklaşık 7,6 milyon insana yardım etmek için 2,6 milyar dolar talep eden Somali için 2023 İnsani Müdahale Planı, mali açığı kapatmak için acil eylem talep edilmesiyle birlikte, %39 ile önemli ölçüde yetersiz finansmana sahip durumda.
Son yılların en şiddetli kuraklığının yaşandığı Somalili ve Kenya, iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor.
Seller dolayısıyla Somalili’nin bazı bölgelerinde “acil durum” ilan edilmişti.
Yorumlar kapalı.