Batman’da mesleki eğitim-istihdam işbirliğini güçlendirmek amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Necat Nasıroğlu Külliyesi Hatice Nasıroğlu Konferans salonunda “Eğitim-İstihdam İlişkisini Güçlendirme Çalıştayı” düzenlendi.
İki gün sürecek olan çalıştayın açılış programına; Vali Ekrem Canalp, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Koç, Cumhuriyet Başsavcısı Murat Şahingöz,Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, kaymakamlar, belediye başkanları, kamu kurum müdürleri, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.
Bilgilendirme sunumları ve selamlama konuşmalarının ardından program protokol konuşmalarıyla devam etti.
Çalıştayda konuşan Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, teknolojik gelişmelere dikkat çekerek, “Cumhuriyetimizin 100. yılını yaşadığımız bu günlerde çağı yakalamak değil çağın önüne geçmek ve çağın gelişimini belirleyen olmak önem kazanmıştır” diye konuştu.
“TEKNOLOJİYİ KULLANAN DEĞİL TEKNOLOJİYİ ÜRETEN”
Günümüzde toplumlar teknolojide ne kadar etkinse, teknolojiyi ne kadar verimli kullanıyorsa dünyadaki etkinliklerinin de o derecede güçlü olduklarının altını çizen Nasıroğlu, “Artık gençliğimiz teknolojiyi kullanan değil teknolojiyi üreten, kullandığı uygulamaları kullanan değil o uygulamaların yazılımını yapan çağa öncü olan bir gençlik yetiştireceğiz. “Eğitimimizin hem geleneklerine hem de örfüne sahip ve aynı zamanda gelecek vizyonu olan bir gençlik yetiştirerek Cumhuriyetimizin 100. Yılında dünyaya öncü olacak hale geleceğiz.”
“MESLEKİ EĞİTİMİN AYAĞA KALDIRACAĞIZ”
Daha sonra konuşan, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu; “Mesleki eğitimin ayağa kalkması için milletçe bir gayret içerisindeyiz. Önümüzde akademik eğitimin çok baskın hale gelmesi dolayısıyla ve algı sorunları sebebiyle Türkiye’de mesleki eğitim de verilmiyor. Demek ki gerçekten bir algı sorunumuz var. Bu algıyı tamir etmek için gayretli, güçlü çalışmalar yapmak durumundayız. İnşallah sosyal medyayı, televizyonlarımızı, dizilerle, sinemalarla, çizgi filmlerle oradaki emeğini, alın terini ve becerisini merkeze alacak ve mesleki eğitimin algısını düzeltecek gayretli çalışmalar hayata geçirilmekle ilgili planlarımızı faaliyete geçireceğiz” dedi.
Mesleki eğitimin tercihinde yüzde 46’lardan 37’lere gerilediklerini de kaydeden Şamlıoğlu; “2015-2016 yıllarında çok kritik düzenlemeler yapıldı. Mesleki eğitim de son zamanlarda yüzde 46 olan oranlarımızın yüzde 37’lere gerilediğini görüyoruz. 10 Puana yakın bir gerilememiz var. Bu vesileyle böyle bir politika merkezini Türkiye’de tüm Bakanlıklarımızın destekleriyle yeni dönemde merkeze alarak üretim, eğitim ve istihdam ilişkisiyle yeniden tanımlamak istiyoruz. Bu vesileyle Ticaret ve sanayi bölgelerimizin çok değerli ve büyük bir birikime işaret ettiğinin altını çizmek istiyorum. 2015-2016 Yıllarında Organize Sanayi Bölgelerindeki özel okullarımız başta olmaz üzere sektörün yöneteceği ve tematikleşen okul yönetimini hayata geçirmeye çalışmıştık. O dönemde 17 civarına tematik okul açmıştık. Bu yıllardan itibaren Türkiye’de 380 tane organize Sanayi bölgesi var. Her bölgenin içinde sektörle entegre ve sektör içi okul projemizi hayata geçirmek istiyoruz. İş adamları, ticaret yapan insanlarımız ve sanayicilerimizle birlikte yönetmek istiyoruz. Bunların yanında seçmeli derslerimize de eklediğimiz aile kültürünü de bilen, Anadolu coğrafyasının biriktirdiği o birikimi de mesleki eğitimin kalbine yazmak istiyoruz. Bu sayede ahlak zemininin kaybolmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.
“İŞSİZLİĞE ÇARE OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Daha sonra salonu dolduran katılımcılara hitap eden Vali Canalp; Batman’da, eğitim, üretim ve sanayi alanlarında yapılan çalışmalara dikkat çekerek; “Batman’da 5 yeni sanayi sitesi kuracağız. Bunlardan üçü OSB, ikisi de lojistik kent olacak, ayrıca iki tane de sera OSB kuracağız” dedi.
Vali Canap, “Türkiye’de OSB’lerin kuruluş süreçlerinin çok uzun olmasına rağmen çok kısa bir süre içerinde başvuru süreçlerini tamamlayarak yaklaşık, bir buçuk yıl sonra bu OSB’ler parselasyon planlarının hazırlayacak aşamaya gelecek. Bu bize ne sağlayacak, 40 bin kişilik istihdam. Batman’ın geleceğini, Batman’ın çocukların, gençleri ve herkes benim işim var, çalışacak bir işim var diyecek. OSB’leri de, lojistik kentleri de kuracağız. Bunu yaparken de bir şeye dikkat etmemiz gerekiyor, istihdam-teknoloji ilişkisi. Teknoloji ile istihdam arasında ters bir ilişki var. Kentlerde yoğun istihdam sağlayan sektör küçük orta ölçekli işletmelerdi. İşletmeleriniz ne kadar küçük olursa istihdam kapasiteniz de kadar yüksek olur. Ama siz ileri teknoloji üreten tesisler, fabrikalar kursanız bunların üretmiş olduğu katma değer çok yükse oluyor. Ama istihdam sayı ise çok düşük. Biz Batman’a kuracağımız OSB’lerden bir tanesi tekstil kent olacak. Bu sektör emek yoğun bir sektördür, istihdam sağlar. Batman’ın geleceğini planlıyoruz. Batman’ı her alanda büyük şehre adım adım hazırlıyoruz. Biz altyapıyı yatırımcılar için her konuda hazır hale getireceğiz” dedi.
Yorumlar kapalı.