2024 şartları belli oldu: Üç aşamada Almanya’ya göç

featured

Almanya nitelikli iş gücü açığını kapatmak için üç aşamalı bir göç planı hazırladı. İlk adımı geçen yıl kasım ayında yürürlüğe giren düzenlemede 2024”te ikinci ve üçüncü etaplar devreye alınıyor.

Almanya’da kalifiye çalışan açığının kapatılması için hazırlanan Nitelikli İş Gücü Yasası’nda 2024 yılına girilmesiyle birlikte iki yeni aşama yürürlüğe giriyor. Üç aşamalı bir göç yasası hazırlayan Almanya, ilk aşamayı 18 Kasım 2023 yılında hayata geçirmişti. Nitelikli İş Gücü Yasası ile birlikte Türkiye gibi AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşları iş gücü niteliklerini kanıtlamaları halinde Almanya’da çalışmaya başlayabiliyor.

Haberglobal’de yer alan habere göre; Düzenlemenin 18 Kasım 2023’te yürürlüğe giren ilk etabına göre, artık Almanya’da kalifiye iş gücü olma koşullarını yerine getirenlerin Almanya ya da başka bir AB üyesi ülkenin vatandaşı olup olmadığına bakılmayacak.

Türkiye ve aday üye olan Balkan ülkelerinin vatandaşları da iş için Almanya’ya göç edebilecek. Bununla birlikte göç edenlerin Almanca dil belgesi zorunluluğu da kaldırıldı. Başvurulan işlerdeki maaş sınırında da düzenleme yapıldı. Maaş sınırı kalifiye iş gücü açığı olan mesleklerde 40 bin Euro’ya, diğer meslek gruplarında ise 44 bin Euro’ya sabitlendi. Daha önce bu rakam 50 bin Euro’nun üzerindeydi.

MESLEK TÜRLERİNDE ARTIRIMA GİDİLDİ: Almanya’da kalifiye iş gücünün düşük olduğu mesleklerin türleri de artırıldı. Eğitim ve hasta bakımı gibi alanlar da listeye alınırken artık yalnızca eğitim alınan alanda çalışma zorunluluğu kaldırıldı. Ancak tıp ve hukuk gibi meslekler bu düzenlemenin dışında bırakıldı.

DİPLOMA TANIMAYA KOLAYLIK: Yeni yılın başlamasıyla birlikte Almanya Nitelikli Göç Yasası’nın ikinci ve üçüncü etapları da devreye giriyor. Yeni düzenleme, Almanya’da iş bulmak için ciddi bir bürokratik engel olan diplomaların tanınması koşulunu ortadan kaldırıyor. İş deneyimine sahip olan kalifiye çalışanlar diploma ile bir niteliklerini ispatlamak zorunda olmayacaklar. Türkiye’de mesleki bir sertifikaya sahip olanlar ve meslek yüksek okulu diploması olanlar da denklik dışında tutulacak. Bilişim teknolojileri uzmanlığında da diploma zorunluluğu olmayacak.

İKİNCİ YARIDA FIRSAT KART: Sürecin üçüncü ve son aşaması ise 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girecek. Puan bazlı bir ‘Fırsat Kartı’ sistemi ile birlikte kalifiye iç gücüne sahip olanlar 1 yıllığına iş aramak için Almanya’ya gidebilecekler. Ancak bu karttan yararlanmak isteyenlerin Almanya’daki masraflarını karşılayabileceklerini kanıtlanmaları gerekiyor. Almanya’da denklik özelliklerini taşıyan bir diplomaya sahip olanlar herhangi bir ön koşul olmadan Fırsat Kart sahibi olabilecekler. Denk diploması olmayanlar ise bir mesleki eğitim belgesi ya da iki yıllık meslek yüksek okulu diplomasının yanı sıra A1 seviyesinde Almanca ya da B2 seviyesinde İngilizce bilgilerini kanıtlamak zorundalar.

İş deneyimi, Diplomasının Almanya’da tanınmış olması, Almanca veya İngilizce dil bilgisi., Almanya ile bağlantı

Fırsat Kartı almaya hak kazananlar Almanya’da haftada 20 saate kadar çalışabilecek, deneme amaçlı çalışmaları da mümkün olacak. Alınan Fırsat Kartı Almanya’da bir iş sözleşmesine imza atılması durumunda iki yıla kadar uzatılabilecek.

 

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!