Kış Aylarında Sağlık Sistemi Zorlanıyor: Gri… Koronavirüs, grip ve soğuk algınlığıyla birlikte kış ayları Türkiye’de sağlık sistemini zorluyor. Yoğunluk, randevu sorunları ve ilaç stoklarıyla başa çıkma çabaları artarken, uzmanlar bulaşıcı hastalıklarda artış uyarısında bulunuyor.
Kış aylarında grip, soğuk algınlığı, influenza ve koronavirüs nedeniyle hastanelerde artan yoğunluk, randevu bulma zorlukları ve eczanelerde stok krizi gibi sorunlara dikkat çekiliyor. Bu durum, uzmanlara göre bulaşıcı hastalıklarda artış riskini beraberinde getiriyor.
Konuyla ilgili Gazete Duvar’a konuşan CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, AKP’nin Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın iflas ettiğini belirterek şunları söyledi:
“Şu anda Covid-19, grip, soğuk algınlığı ve diğer rahatsızlıklar yükselmiş durumda. Bunlardan risk grubunda olanlar çok daha büyük sıkıntılar yaşayabiliyor. Özellikle yaşlılar ve kronik hastaları hastaneye yatırmak gerekiyor. Normal koşullarda hastanelerde yatak bulunamazken, üzerine bir de kış enfeksiyonu artışı eklendi.”
Pala, 2022 yılına ait istatistiklerin dahi açıklanmadığını hatırlatarak, sağlık sisteminin Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap vermediğini vurguladı:
“Bir tıp doktorunu kaybettik. Covid-19’dan öldü. Biz ısrarla test yaptırdık. Ancak rutinde test yapılmadığı ve veriler sunulmadığı için ne durumda olduğumuzu anlamamız mümkün görünmüyor. Sağlık sistemi Türkiye’nin gereksinimlerine yanıt vermiyor. Hastalıklarda mevsime dayalı olarak artış gözlendiğinde bu daha sıkıntılı bir durum yaratıyor.”
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Hacer Ayşen Yavru da mevsimsel artışın, önceki viral enfeksiyonların hastalık bulaşında etkili olduğunu belirtti. Maskenin ortadan kaldırılması, aşı ve test eksikliklerinin hastalıklara ilişkin belirsizlik yarattığını ifade eden Yavru, “H1N1, enflüanza, Covid-19 gibi hastalıklar mevcut. İnsanlarda ikili üçlü enfeksiyonlar olabiliyor. Maskenin toplu taşımalarda ortadan kalkması, bulaşıcılığı artırıyor” dedi.
Yorumlar kapalı.