Türkiye’nin ilk yerli üretim haberleşme uydusu Türksat 6A uzay yolculuğuna başladı

featured

Türkiye’nin ilk yerli üretim haberleşme uydusu Türksat 6A uzay yolculuğu bu gece başladı.

Türkiye’de üretilen ilk haberleşme uydusu olan Türksat 6A, Türkiye saatiyle (TSİ) 02:30’da Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden fırlatıldı.

Türkiye’nin altıncı nesil uydusu Türksat 6A, Space X firmasına ait Falcon 9 roketi ile uzaya gönderildi.

TSİ 00:20’de yapılacağı duyurulan fırlatma, yaklaşık iki saat ertelenerek 02:30’da gerçekleştirildi.

Uydu yaklaşık yarım saat sonra başarıyla roketten ayrılırken, fırlatmadan sonraki 67. dakikada ilk sinyalin alındığı bildirildi.

Böylece Türkiye, kendi milli haberleşme uydusunu tasarlayan ve üreten 11 ülkeden biri oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan uydunun fırlatılmasının ardından yayınlanan konuşmasında, “Ülkemiz ve milletimiz açısından yeni bir gurur vesilesine daha hep beraber şahitlik ettik. Ülkemizin uzaydaki istikbali için büyük önem taşıyan 6A projesindeki alt sistemlerin, uydu yer istasyonu ve yazılımların yüzde 81’den fazlasını millî imkânlarla Türkiye olarak kendimiz ürettik,” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 2,5 sene önce uzaya fırlatılan 5B uydusunda olduğu gibi 6A’da da SpaceX firmasının Falcon 9 roketinin tercih edildiğini belirten Erdoğan, “Sayın Elon Musk ve SpaceX firmasıyla çeşitli alanlarda tesis ettiğimiz iş birliğinin güçlenmesinden memnuniyet duyuyoruz,” dedi.

“Millî Uzay Programımızdaki ana hedeflerimizden biri olan ilk insanlı uzay misyonumuzu kısa süre önce gerçekleştirdik,” diyen Cumhurbaşkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türksat 6A’yla uydu üretiminde yeni bir safhaya geçmiş bulunuyoruz. 6A’yla birlikte Türksat’ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının da ciddi manada artacağına inanıyoruz. Ayrıca Türksat 6A’nın hizmete girmesiyle Türkiye, haberleşme uydusu üretebilen bir ülke konumuna yükselecek. Haberleşme uyduları gibi kritik öneme sahip teknolojilerin dışa bağımlı olmadan üretilmesi millî güvenliğimiz açısından da büyük önem arz ediyor.”

‘Gurur kaynağı’

Türksat A.Ş. Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok ise X hesabından Pazartesi günü yaptığı paylaşımda, “On yıllık bir emeğin ardından bugünleri görebilmek bizim için gerçekten gurur kaynağı,” ifadelerini kullandı.

Yüzde 80’nin üzerinde yerlilik oranına sahip olan Türksat 6A, Ankara’daki Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde Türk mühendisler tarafından üretildi ve Türkiye’nin en büyük AR-GE projelerinden biri olma özelliğini taşıyor.

Mevcut uyduların hizmet vermediği Endonezya, Tayland, Malezya, Hindistan gibi ülkelerin kapsamına girecek olan Türksat 6A, uyduların ulaştığı nüfus sayısını 3,5 milyardan 5 milyara yükseltecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yaptığı açıklamada, “Bu gece inşallah bağımsızlığımızın sembolü Türksat 6A’nın fırlatma işlemlerini başarıyla gerçekleştirerek, kendi uydusunu üreten 11 ülkeden biri olacağız ve uzaya imzamızı atacağız,” dedi.

Bakan Uraloğlu, fırlatma saatinde Kennedy Uzay Merkezi’nden canlı bağlantı kurarak tarihi anı Türkiye ile paylaşacak.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!