Batman Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Platformu: Kürtçe ibarelerin silinmesi barışa hizmet etmez

featured

Son günlerde Batman’ın da aralarında bulunduğu, bazı yerlerde, yaya geçitlerinde yazılan “peşi peya” (önce yaya), “hedi” (yavaş) gibi Kürtçe ibarelerin silinmesiyle ilgili Batman Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Platformu’ndan açıklama geldi.

Yazıların silinmesinin kabul edilemez olduğunu belirten platformun açıklaması şöyle:

Müslümanlar olarak uzun yıllardan beri çeşitli sorunlarla yüzleşiyoruz. Sömürgeci ve emperyalist ülkelerin Müslümanların yaşadığı coğrafyayı fiili olarak işgal etmesi, müslüman toplumları kendi çıkarları ve ideolojisi doğrultusunda bölüp, parçalamasının sonuçlarını halen derinden hissediyoruz. Bunun yanısıra Müslümanların arasında doğup, büyümesine karşın içinde yaşadığı toplumun kültürel değerlerine yabancılaşan, bilinçli veya bilinçsizce küresel emperyalizmin ekmeğine su taşıyanları da hayret ve ibretle izliyoruz.

Müslümanlar olarak tüm insanlığın Hz. Adem ve Hz. Havva’dan geldiğine, yeryüzüne gelen kadın-erkek, siyah-beyaz her insanın da eşit olduğuna, üstünlüğün sadece ve sadece takva (Allah’a karşı sorumluluk bilinci) ile olduğuna inanıyoruz. Hal böyleyken son zamanlarda artık tarihe karıştığını düşündüğümüz, tekrar gündeme gelebileceğine ihtimal vermediğimiz, tarihi, coğrafi, kültürel ve dini gerçeklerle uyuşmayan anlamsız ve üzücü bir tartışmanın yaşandığını müşahede ediyoruz.

Son günlerde Batman’ın da aralarında bulunduğu, Kürt vatandaşlarımızın yaşadığı, Kürtçenin ana dil olarak konuşulduğu bazı yerlerde, yaya geçitlerinde yazılan “peşi peya” (önce yaya), “hedi” (yavaş) gibi Kürtçe ibarelerin silinmesi talihsiz bir olaydır.

Siyasi veya ideolojik mesaj taşımayan, günlük kullanılan ibarelere bile tahammülsüzlüğün toplumsal düzeyde kutuplaşmaya, olumsuz duygulara sebep olacağı aşikardır. Yüce Allah’ın Kur’an-ı Kerim’de buyurduğu gibi “O’nun kanıtlarından biri de, gökleri ve yeri yaratması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olmasıdır. Kuşkusuz bunda bilenler için ibretler (ayetler) vardır.” Yeryüzünde insanlar tarafından konuşulan her dil Kur’an-ı Kerim’e göre Allah’ın ayetidir. Dolayısıyla ülkemizde milyonlarca insan tarafından konuşulan Kürtçe’nin “Bilinmeyen Dil, Edebi Olmayan Dil” vb. tahkir edici ifadelerle aşağılanması, yaya geçitlerinde bir-iki ibareye tahammülsüzlük gösterilmesi en hafif tabirle toplumsal barışın dinamitlenmesidir.

Gece yarısı yazıları silen yetkililerin, bunun yerine asıl ve acil olan sorunlara odaklanması gerekmektedir. Daha bir-iki gün önce geçmişte de birçok kazanın yaşandığı organize sanayi bölgesi yolunda dört insanımızın daha hayatını kaybetmesine karşın, adı “Ölüm Yoluna” çıkan bu yolda bugüne kadar doğru dürüst bir çalışmanın yapılmamış olmasını da kaygıyla takip ediyoruz. Yetkililerden yaya geçitlerindeki ibarelerin silinmesi yerine, gerek OSB yolu gerek Batman-Diyarbakır yolunun bir an önce tamamlanarak, insanlarımızın hizmetine sunulmasını bekliyoruz.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!