Batman valisi Ekrem Canalp, Batman genelinde genelinde toplam 154.356 dekar alanda yetiştirilen, yıllık ortalama 3 bin 500 ton verim elde edilen ve kent ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri olan fıstık için düzenlenen hasat etkinliğine katıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından merkeze bağlı Binatlı Köyü’nde düzenlenen hasat etkinliğine katılan Vali Canalp fıstık hasadına eşlik ederek, çiftçilere bol ve bereketli bir hasat geçirmeleri temennisinde bulundu.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, şunları söyledi:
“Bu nedenle çiftçilerimiz daha çok kendi topraklarında fıstık yetiştiriciliğine yöneliyorlar. Sadece Beşiri ilçemizde değil, tüm ilçelerimizde fıstık yetiştiriciliği yaygınlaşıyor. Bu bitki güneş ışığını ne kadar fazla alırsa elde edilen ürünün kalitesi de o kadar artıyor. Bu bölgede de en fazla bulacağınız şey güneştir, yüksek ısıdır. Bu nedenle bölgede Antep fıstığı en iyi üretim yapılabilen ürünlerden bir tanesi haline gelmiştir.
Bu tablo bizim görmek istediğimiz ve sevdiğimiz tarafıdır. Bir de bunun görünmeyen tarafı var. Bir tarlayı fıstık tarlası haline getirdiğimiz zaman aynı zamanda başka bir şey daha yapıyoruz, bu tarlada başka bir ürünün yetiştirilmesinin de engellemiş oluyoruz. Burası sadece fıstık üretimini yapılabileceği bir alan haline geliyor. Çiftçilerimiz daha çok gelir elde ettikleri için bu durumdan memnunlar. Ancak bütüncül olarak olaya baktığımız zaman bir de bunun kayıp tarafı var, çünkü bu tarlalarımızda daha öncesinden arpa ve buğday üretimi yapılıyordu. Bu durum artık tahıl üretimini yapılmayacak hale getirmiş durumda. Peki bunu nasıl düzeltebiliriz? Bunun yolu ve yöntemi de bizim açımızda en önemli şey özel ağaçlandırma projesidir. Bizim için bu projenin anlamı şudur; devletin ormanları var, tescil edilmiş ormanlar bunlar. Bu şekildeki orman arazilerinin orman teşkilatında oldukları için herhangi bir şekilde müdahale kabul edilmiyor Hiçbir şekilde kullanılmayan bu orman arazilerini köylerimize teklif ettik, devlet olarak çok cüzi bir miktar karşılığında kullanılmayan bu arazileri kullanın. Bu amaçla bu proje hayata geçti. Şu anda Orman İşletme Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde köylerimizde çiftçilerimiz akın akın bu projeden faydalanıyorlar. Aynı zamanda devlet desteği de sunuluyor %70 nispetinde devlet desteğinden de çiftçilerimizi faydalandırıyoruz. Batman’da şu anda projeden faydalanan çiftçi sayımız 1100’dür. Bu sayı aynı zamanda Türkiye şampiyonluğunu ifade ediyor. Biz Batman olarak şu anda özel ağaçlandırmada bireysel olarak yapılan müracaatlarda Türkiye’nin bir numarasıyız. Bu şekilde arazilerimizi kaybetmiyoruz, bir taraftan fıstığı elde ediyoruz, diğer taraftan tarım arazilerimiz de korumuş oluyoruz ve çifte kazanç sağlamış oluyoruz. Bir tarafından tarlalarımızı muhafaza edeceğiz, diğer tarafından da kullanılmayan ormanlık alanları kullanmak suretiyle memleket ekonomisine duble kazancı sağlamış olacağız.
Burada üretilen ürünlerin değerlendirilmesi de ayrı bir önem kazanıyor. Bu şekildeki ürünlerimizi de çuvallara doldurup başak illere satmak değil, önemli olan şey bu ürünleri Batman’da en yüksek katma değerli ürün haline getirerek satabilmektedir. Bunu nasıl yapacağız, Batman’da kuracağımız Gıda İhtisas OSB ile mümkün olacak. Gıda İhtisas OSB, şu anda son aşamada, bizim imarımızın kadastro plan askıda, yakın zamanda askıdan indireceğiz, bu aşama tamamladıktan sonra artık yatırımcılarımıza arsaları tahsis edeceğiz. İki ay sonra artık fabrika parsellerini yatırımcılara tahsis etmeye başlayacağız. Ve ilerleyen zamanlarda teker teker fabrikaları temellerini atacağız. Bu şekilde çiftçimiz duble kazanç kazanmış olacak ve bütün bu katma değer Batman’da kalacak. Yepyeni istihdam imkanları ortaya çıktığı için bizim gençlerimiz, yetişkinleriniz ve kadınlarımız çalışmak isteyen herkes Batman’da iş sahibi olacak, çalışmak isteyen herkesin sosyal güvencesi olacak.
Türkiye’de fıstık üretimin en fazla yapıldığı iller Urfa ve Gaziantep’tir. Türkiye çapında fıstık üretiminde Batman’ın oranı 3.1’dir. Bu sizi yanıltmasın bizim şu anda 3 milyon 807 bin adet fıstık ağacımız var, bunlardan sadece 800 bin tanesi ürün veriyor, geri kalan fidanların hepsi şu anda yetişme dönemindeler. Bu fidanlar peyderpey ürün vermeye başladıkça bizim rekoltemiz de artacaktır. Çiftçilerimizin bu ürüne rağbeti her yıl arttığı için bu kar topu büyüyerek ilerlediği için Türkiye çapında da %15’leri bulacaktır”
Yorumlar kapalı.