Turizme Hazırlanan Hasankeyf Kalesi’nde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor

featured

Batman Valisi Ekrem Canalp, Ilısu Barajı gölünün oluşturulmasının ardından Hasankeyf Kalesi ve Şaab Vadisi’nin yeniden turizme açılması amacıyla yürütülen aydınlatma, peyzaj, restorasyon, gezi güzergahları ve kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Vali Canalp, yetkililerden projelerin son durumu hakkında bilgi aldı.

Hasankeyf Kalesi’nde, üç bine yakın mağaranın bulunduğu Yukarı Şehir’de yapılan incelemelerde Vali Canalp, 1. etap gezi güzergahındaki Ulucami, Yusuf Ağa Konağı, Büyük Saray ve Arkeolojik Kazı Alanlarını gezdi. Ayrıca, 2. ve 3. etap gezi güzergahlarında da incelemelerde bulundu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yürüttüğü aydınlatma ve restorasyon projeleriyle ilgili yetkililerle görüş alışverişinde bulundu.

Hasankeyf Yeniden Canlanıyor

DSİ 16. Bölge Müdürü Cihan Aksoy, Ilısu Barajı göl alanından etkilenmeyen Hasankeyf Yukarı Şehri’nin düzenlenerek adeta bir açık hava müzesi haline getirildiğini belirtti. Aksoy, bölgedeki Ulu Camii, Osmanlı Mescidi, Büyük Saray ve yüzlerce tarihi yapının restorasyon çalışmalarının hızla devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, darphane kayalığının stabilitesinin sağlanması için yapılan güçlendirme çalışmalarının başarıyla tamamlandığını ve tehlike teşkil eden kayaların kontrollü olarak düşürüldüğünü belirtti.

Küçük Saray Yükseltilerek Koruma Altına Alındı

1329 yılında Eyyubiler döneminde inşa edilen Küçük Saray’ın, Ilısu Barajı suyundan etkilenmemesi için 6 metre yükseltildiği bilgisi paylaşıldı. Bu sayede, Küçük Saray hem baraj suyundan korunmuş hem de daha görünür bir hale getirilmiş oldu.

Peyzaj ve Ağaçlandırma Çalışmaları Tamamlandı

Hasankeyf Arkeopark bölgesinde 420 dönümlük, Şaab Vadisi bölgesinde ise 43 dönümlük alanda ağaçlandırma ve peyzaj çalışmaları tamamlandı. Bu kapsamda, yapılan peyzaj çalışmaları ile Hasankeyf yeniden yeşil bir görüntü kazandı.

Hasankeyf Kalesi ve çevresi, tarihi ve doğal güzellikleriyle turizme kazandırılmak üzere kapsamlı bir şekilde restore ediliyor. Yakında bölge, turistlerin ilgisini çeken önemli bir destinasyon haline gelmesi bekleniyor.

 

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!