Ilısu Barajı 2024 yılında ekonomiye 13,5 milyar TL katkı sağlayacak

featured

GÖVDE UZUNLUĞU VE ENERJİ ÜRETİMİNDE DÜNYA LİDERİ

Dicle Nehri üzerinde inşa edilen ve gövde uzunluğu ile beton yüzey alanı bakımından dünyada birinci sırada yer alan Ilısu Barajı, 2024 yılında milli ekonomiye yaklaşık 13,5 milyar TL katkı sağlayacak. Baraj, 2020 yılından bu yana toplamda 11,2 milyar kW enerji üreterek Türkiye’nin enerji üretimine büyük bir katkı sundu.

YILLIK 4,1 MİLYAR KW ELEKTRİK ÜRETİMİ

Barajın ilk ünitesi Mayıs 2020’de devreye alındıktan sonra peyderpey diğer üniteler de faaliyete geçmiş ve yıl sonunda baraj tam kapasiteye ulaşmıştır. Yılda yaklaşık 4 milyar 120 milyon kW elektrik üretimi gerçekleştiren baraj, bu üretim miktarıyla 6 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitededir. 2024 yılının ilk 9 ayında ise 3,2 milyar kW elektrik üretilmiş olup, yıl sonu itibarıyla bu miktarın 4 milyar kW olması beklenmektedir.

TÜRKİYE’NİN 70 YILLIK RÜYASI GERÇEK OLDU

Türkiye’nin uzun yıllardır hayalini kurduğu Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin temeli 2006 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılmış, 2020’de tamamlanarak hizmete alınmıştır. Baraj, 2024 yılı itibarıyla Türkiye’nin enerji üretiminde önemli bir rol oynamaya devam ediyor.

TARİHİ ESERLER HASANKEYF’TE KORUMA ALTINA ALINDI

Ilısu Barajı’nın göl alanında kalan tarihi eserlerin korunması amacıyla, büyük bir titizlikle yürütülen çalışmalar sonucunda bu eserler Hasankeyf Kültürel Park Alanı’nda yer alan Arkeopark’a taşınmıştır. Aralarında 2 bin tonun üzerinde olan türbelerin de bulunduğu tarihi yapılar hassas mühendislik yöntemleri ile taşınarak güvence altına alınmıştır.

HASANKEYF YUKARI ŞEHİR AÇIK HAVA MÜZESİ HALİNE GETİRİLDİ

Ilısu Barajı’nın göl alanından etkilenmeyen Hasankeyf Yukarı Şehir, yeniden düzenlenerek bir açık hava müzesi haline getirilmiştir. Bu süreçte tarihi yapılar güçlendirilmiş, baraj suyundan etkilenmemesi için Küçük Saray 6 metre yükseltilerek daha görünür hale getirilmiştir. Ayrıca, baraj gölü üzerinden gelen turistlerin kolay erişimi için üç adet yüzer iskele inşa edilmiştir. Bu iskeleler, değişen su seviyelerine uyum sağlayarak Yukarı Şehir’e konforlu ulaşım imkanı sunmaktadır.

EKONOMİYE BÜYÜK KATKI

Barajın 2024 yılında üreteceği 4 milyar kW elektrik, milli ekonomiye 13,5 milyar TL’lik bir katkı sağlayarak enerji üretimi açısından Türkiye’ye önemli bir güç kazandıracaktır. DSİ 16. Bölge Müdürü Cihan Aksoy, barajın önemine değinerek, Türkiye’nin enerji ve ekonomik büyümesinde kritik bir rol oynadığını vurgulamıştır.

 

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!