DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Meclis’te istişare mekanizmasının güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, AK Parti’ye muhalefetin görüşlerini dikkate alma çağrısında bulundu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündem ve çalışma saatlerini düzenleyen AK Parti grup önerisi üzerine söz alan Mehmet Emin Ekmen, yasama sürecinin sağlıklı işlemediğini vurguladı. Yasal düzenlemelerin milletvekilleri tarafından değil, bakanlık koridorlarında hazırlandığını belirten Ekmen, bunun Meclis’in işleyişine zarar verdiğini ifade etti.
“Meclis istişare zeminine dönüşmeli”
Meclis’in işleyişinde istişarenin kritik bir rol oynadığını belirten Ekmen, istişare mekanizmasının güçlendirilmesi durumunda yasaların hızlı ve etkili bir şekilde çıkarılabileceğini söyledi.
Ekmen, “Eğer Meclis, sayısal çoğunluğa dayalı bir yapı yerine, tüm milletin hassasiyet ve kaygılarını dikkate alan bir istişare zemini haline getirilirse, yasalar hızlı bir şekilde ve geniş bir mutabakatla geçer. Ancak süreç dayatmaya dönüşürse, bir kararın alınması saatler sürebilir” dedi.
Muhalefetin önerilerine kulak verilmemesi halinde Meclis’te verimli bir yasama sürecinin yürütülemeyeceğine dikkat çeken Ekmen, “Gece 23.00’te uzlaşmayla verilebilecek bir karar, sabah 05.30’a kadar süren yoklamalar ve oylamalar sonucunda çıkmak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.
“Düzenlemeler milletvekilleri tarafından değil, bakanlık koridorlarında hazırlanıyor”
Başkanlık sistemiyle birlikte Meclis’in birçok yetkisini kaybettiğini vurgulayan Ekmen, yürütmenin yasama üzerindeki etkisinin arttığını dile getirdi. Referandum sürecinde yasama ve yürütme ayrımının güçleneceğinin vaat edildiğini hatırlatan Ekmen, mevcut tabloda bunun gerçekleşmediğini belirtti.
“Bugün, milletvekili teklifi olarak sunulan düzenlemelerin neredeyse tamamı bakanlık koridorlarında hazırlanıyor. Komisyon toplantılarında teklif sahibi milletvekili, gelen sorulara yanıt vermek yerine arkasındaki bürokratlara dönüp cevap bekliyor. Bu, milletvekillerine de Meclis’e de milletimize de haksızlık” ifadelerini kullandı.
Ekmen ayrıca, torba yasa uygulamalarının yasama sürecine zarar verdiğini belirterek, birbiriyle ilgisiz konuların aynı düzenleme içinde yer almasını eleştirdi.
“Muhalefetin olumlu katkılarına açık olun”
Adalet Komisyonu’nun infaz düzenlemeleriyle ilgili sürecini de eleştiren Ekmen, söz konusu düzenlemelerin yeterince tartışılmadan yasalaştığını söyledi.
“İnfaz düzenlemesi yasalaştığında, hangi suçluların serbest kaldığını ancak daha sonra işledikleri suçlardan ve sicil kayıtlarından öğrenebiliyoruz. Bu, Meclis’in hukuk güvenliği üzerinde doğrudan etkisi olan bir yasayı yeterince tartışmadan çıkarmasının bir sonucudur” diyen Ekmen, AK Parti’ye seslenerek yasama süreçlerinde muhalefetin katkılarına açık olunması gerektiğini vurguladı.
“Eğer muhalefetin önerilerini dikkate almazsanız, bir yasa yürürlüğe girmeden önce veya çok kısa süre içinde tekrar değiştirilmek zorunda kalır” ifadelerini kullandı.
Yorumlar kapalı.