Türkiye’den AB’ye iltica başvuruları 2014’ten bu yana en yüksek sayıya ulaştı.
AB İltica Ajansı’nın verilerine göre, ağustos ayında Türkiye’den 4 bin 600 başvuru yapıldı.
- Türkiye, başvurularda Afganistan ve Suriye’nin ardından üçüncü sırada.
- İltica başvurularının yüzde 94’ü ilk kez yapılan başvuruları içeriyor. Yüzde 1’i ise 18 yaş altı, Avrupa’ya yalnız giden çocuklardan oluşuyor.
225 bin geçici koruma statüsü
İltica başvurularındaki artışa paralel olarak Ağustos ayında 225 bin de geçici koruma statüsü için AB’ye başvuru yapıldığı duyuruldu. Bu başvuruların neredeyse tamamını Ukraynalı sığınmacıların oluşturduğu bildiriliyor. Böylece hem iltica hem de geçici sığınma başvurularının sayısının bu senenin ilk yedi ayı zarfında 5 milyonu aştığı belirtildi.
AB İltica Ajansı, söz konusu zaman dilimi için Suriyeli ve Afgan mültecilerin başvurularının da yüzde 30 oranında arttığını duyurdu. Böylece Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirdiği Ağustos 2021’den bu yana AB’ye buradan yapılan sığınma başvurularının 127 bini bulduğu da aktarıldı.
Hintlilerin başvurularında artış
AB İltica Ajansı, Ağustos ayında 4 bin 200 başvuruyla Hintlilerin Türklerin ardından dördüncü sırada yer aldığını duyurdu. Sırbistan’ın Hindistan ile vizesiz seyahat anlaşması imzalaması üzerine son aylarda Sırbistan’a giden çok sayıda Hindistan vatandaşının Avrupa ülkelerine sığınma başvurusunda bulunduğu tespit edilmişti. Bu durum üzerine başta Almanya olmak üzere AB ülkeleri Belgrad’a vize rejiminde düzeltmeye gitme çağrısında bulunmuştu.
AB İltica Ajansı, Ağustos ayına dair raporunda ilticaların kabul oranına da yer verdi. Buna göre yapılan iltica başvurularının yüzde 38‘inin kabul edildiği, bu oranın yılın ilk yedi ayının en düşük rakamı olduğu da bildirildi.
Almanya’da da Türklerin iltica başvurularında rekor artış
Türklerin ilticalarındaki artış eğilimi Almanya’da da dikkat çekiyor. Almanya Federal Göç ve Mülteci Dairesi’nin (BAMF) Ekim ayında yaptığı açıklamaya göre, bu yıl Ocak- Ekim döneminde Türk vatandaşlarının yaptığı iltica başvurusu 15 bin 957’ye ulaştı. Bunların da neredeyse tamamı ilk kez yapılan iltica başvurusu olma özelliğine sahip. Bu da başvurularda yüzde 175,7 oranında artış anlamına geliyor.
Almanya’ya iltica başvurularında da Türkiye, Suriye ve Afganistan’ın ardından üçüncü menşe ülke konumunda. (DW)
Yorumlar kapalı.