23 Şubat’ta Ankara’da gerçekleştirilen AK Parti 8. Olağan Büyük Kongresi’nin siyasette ve medyada yankıları devam ediyor. Kongrede partinin yeni yönetimi olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) belirlendi. 75 kişilik MKYK’da 39 eski isim yer almazken, 36 yeni isim listeye dahil oldu.
Rudaw’da Ömer Sönmez imzalı yer alan haberde, İYİ Parti’den istifa eden Ünal Karaman ve Mehmet Selim Ensarioğlu ile Gelecek Partisi’nden istifa eden Serap Yazıcı Özbudun, AK Parti’ye katıldı.
İYİ Parti ve Gelecek Partisi’nden istifa ederek partiye katılan 9 isimden 7’si MKYK listesine girdi.
Kongre sonrasında partinin “A takımı” olarak adlandırılan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) da belirlendi. 18 kişilik MYK’ye 3 yeni başkanlık eklenirken, 9 isim de değiştirildi.
Kürt temsiliyeti beklentisi karşılanmadı
AK Parti kongresinde en çok merak edilen konuların başında, parti yönetiminde Kürt temsiliyetinin nasıl şekilleneceği ve AK Parti’nin yeni dönemde Kürtlerle nasıl bir ilişki kuracağı sorusu geliyordu.
Ancak yeni MKYK listesinde etkili Kürt siyasetçilere yer verilmemesi, bu beklentilerin boşa çıktığını gösterdi. Aksine, yeni yönetimde Türk milliyetçisi ve muhafazakâr isimler öne çıktı.
Önceki dönem MKYK’da yer alan Kürt siyasetçiler Abdurrahim Fırat ve Orhan Miroğlu gibi isimler yeni listede kendine yer bulamazken, parti içinde Kürt meselesinin çözümüne dair söz sahibi olan Mehdi Eker, Galip Ensarioğlu ve Abdurrahman Kurt gibi isimlerin de listeye alınmaması dikkat çekti.
Görüştüğüm AK Partili eski bir Kürt milletvekili, “Yönetimde Kürt temsiliyeti daraldı. Onun yerine AK Parti’ye İYİ Parti aşısı yapıldı” değerlendirmesinde bulundu.
AK Parti ile Kürtler arasındaki mesafe açılıyor mu?
Kongrede Kürt illerinden gelen AK Parti teşkilatlarının Kürt meselesinin çözümüne dair bir beklentiye girdiği, ancak AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sürece doğrudan sahip çıkmamasının, parti içinde bu konuda belirsizlik yarattığı ifade ediliyor.
Kürt kamuoyunda tanınmayan ve Kürt kimliği ile bilinmeyen bazı isimlerin MKYK ve MYK’ya dahil edilmesi ile İYİ Parti’den transfer edilen vekillerin partinin ana kadrosuna seçilmesi, AK Parti ile Kürtler arasındaki mesafenin giderek açıldığı şeklinde yorumlanıyor.
AK Partili bir Kürt milletvekili de “Eğer bir barış ve çözüm süreci başlatılacaksa, parti içinde Kürt politikasını şekillendirecek ve destek sağlayacak güçlü Kürt aktörlerin yer alması gerekmez mi?” diye sorarak, “Bölge temsiliyeti olmayan bu MKYK ile AK Parti seçime giremez ve Kürtlerden destek bulamaz” yorumunu yaptı.
“Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanlığı” kuruldu, Kürtler görmezden mi gelindi?
Kongre sonrasında AK Parti’nin yeni dönemde daha milliyetçi bir rotaya girdiğinin işareti olarak yorumlanan bir diğer gelişme, “Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanlığı’nın kurulması oldu.
İYİ Parti’den istifa ederek AK Parti’ye katılan Kürşad Zorlu, bu yeni başkanlığın başına getirildi.
Bir AK Partili Kürt siyasetçi ise bu yeni başkanlığı eleştirerek, “Neden ‘Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanlığı’ kuruluyor da ‘Yurtdışı Kürtlerle İlişkiler Başkanlığı’ kurulmuyor?” diye sordu.
Yeni süreçte Kürt aktörler neden dahil edilmiyor?
AK Parti içinde siyaset yapan Kürtler, henüz yeni sürece dahil edilmiş değil.
Görüştüğüm AK Partili Kürt kaynakları, sürecin büyük ölçüde “güvenlik ve Suriye-Rojava eksenli” yürütüldüğünü ve bu nedenle parti içindeki Kürt aktörlerin sürece dahil edilmediğini dile getiriyor.
AK Partili Kürt kaynaklara göre, süreç “çok dar bir kadroyla sınırlı tutulup, siyaset kurumundan öte devlet tarafından yürütülüyor.”
Süreçte ‘yeni sayfa’ beklentisi: Öcalan’ın çağrısı bekleniyor
İmralı Heyeti’nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne gerçekleştirdiği kapsamlı turun ardından, heyetin birkaç gün içerisinde üçüncü kez İmralı Adası’na gidip PKK lideri Öcalan ile görüşmesi bekleniyor.
Görüşme sonrası “Öcalan’ın çağrısına” yönelik takvimin de netleşeceği ifade ediliyor.
DEM Parti kaynaklarına göre Öcalan’ın Şubat sonu ya da Mart başında “kritik açıklamasını” yapması bekleniyor. Mart ayında süreçle ilgili hızlı gelişmeler yaşanabilir.
Kaynak: Rudaw
Yorumlar kapalı.