Tarihsel süreç boyunca toplumların başından geçen olayların aktarılabilmesi için yazılı ve sözlü aktarım teknikleri kullanılmış ve bu sayede de günümüzde o olaylar hakkında bilgi sahibi olabilmemiz sağlanmıştır. Fakat bu aktarın türlerinden Anadolu’da en çok sözlü aktarım kültürü etkili olmuştur. İşte yemeğin bu aktarımlardaki yerini bugün sizlerle bir örnekle öğreneceğiz.
Yemekler bir toplumun tarihsel, kültürel, dini, ekonomik ve coğrafi özelliklerinden izler barındırmaktadır. Yemek adları da bunlardan nasibini almıştır. İşte buna bir örnek Analıkızlı çorbası; bu çorbaya günümüzde Adana, Gaziantep, Malatya ve Diyarbakır gibi şehirler tarafından sahip çıkılsa da Adana ili bu yemeğin patentini almıştır. Bu illerde yapılan analıkızlı çorbası da hemen hemen aynı tarife göre yapılmaktadır.
Gelelim hikâyemize; rivayet odur ki Seyhan Irmağı kıyısında yaşayan Haçca ana adında bir kadın varmış. Haçça ananın yedi oğlu var imiş. Anamız kız evladı hasretiyle yanıp tutuşur ve her gün Allah’a bunun için dua edermiş. Sonunda Mevla’m Haçca anaya kız evlat nasip etmiş ve haçça ana kızını el bebek gül bebek, her işi bilen, ahlaklı ve marifetli bir şekilde yetiştirmiş. Evlenme çağına gelen kızımızı birçok kişi istermiş fakat haçça ana kızına kıyamaz ve vermek istemezmiş. Bir gün kızının gönlü de bir gence tutulur ve gence kaçar. Haçca ana buna dayanamaz, yataklara düşer. Kızı annesinin bu durumuna kayıtsız kalmaz gelip annesinin elini öper, annesi de kızını affeder. Bu güzel olay için rivayete göre 7 gün 7 gece davetiye verilir, yemekler yapılır ve ikramlar dağıtılır. İşte bu yemeğimizde bu davetiler esnasında yapılmıştır. Anneye itafen büyük köfteler, kızı içinde minik köfteler yemeğin içinde yer alır.
MALZEMELER:
Hamuru için:
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı irmik
1 yumurta
Tuz
İsteğe göre biber salçası
2 su bardağı su
İç harcı için:
250 gr kıyma veya ince kıyım et
1 soğan
Biber salçası
SıvıyağPulbiber
Karabiber
Tuz
Çorbası için:
200 gr kuşbaşı et
1 su bardağı haşlanmış nohut
Biber salçası
Sıvıyağ
4 su bardağı su
Nar ekşisi
Limon suyu
Tuz
Nane
YAPILIŞI:
• Öncelikle hamuru için bulgurlar, salça ve yumurta hamur haline getirilir.
• İyice yoğrulur ve dinlendirilir.
• İç harcı için; soğanlar minik minik doğranır.
• Pişirme tavasına sıvıyağ eklenir ve soğanlar iyice kavrulur.
• Kıyma soğanların üzerine ilave edilip birlikte pişirilir.
• Salca ve baharatlar ilave edilip iyice pişirilir.
• Hamur yuvarlak ve ince şekilde açılır içerisine dolgu malzemesi eklenip köfte şeklinde kapatılır.
• Bazı hamurlarda dolgu malzemesiz şekilde yuvarlak misket büyüklüğünde bezeler yapılır.
• Pişirme tenceresinde kuşbaşı etler iyice pişirilir.
• Biber salçası ve baharatlar eklenip su ilave edilir.
• Kaynamaya başlayan çorbaya köfteler atılır.
• Köfteler iyice pişince çorbanın altı kapatılır.
• Sıcak bir şekilde servis edilir.
Yorumlar kapalı.