Anayasa Mahkemesi, HDP’yi kapatma iddianamesini kabul etti

hdp

Anayasa Mahkemesi, HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davada ilk incelemeyi yaptıktan sonra ilk açıklamasını bugün yaptı. Mahkeme, iddianameyi kabul etti.

Daha önce başvurulan ancak Yüksek Mahkemenin eksikliklerin tamamlanması istemiyle iade ettiği HDP’nin kapatılması istemli iddianame, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca yeniden hazırlanarak AYM’ye gönderilmişti.

Anayasa Mahkemesi, HDP'yi kapatma iddianamesini kabul etti

843 sayfadan oluşan iddianamede 451 kişi hakkında siyasi yasak isteniyor. İddianamede 69 kişinin PKK lehine konuşmaları, parti mensubu konuşmaları bulunuyor. Ayrıca, iddianamede HDP’nin banka hesabına tedbir konulmasını da talep edilenler arasında.

SÜREÇ NASIL DEVAM EDECEK?

İddianame, ön savunma için öncelikle HDP’ye gönderilecek. HDP’nin Yüksek Mahkemenin tanıdığı süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Ancak parti bu sürenin uzatılması için başvuruda bulunabilecek. Ek süre talebini Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak.

Parti tarafından ön savunmanın verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin esas hakkındakini görüşünü sunacak. Şahin’in görüşü HDP’ye gönderilecek. Daha sonra Anayasa Mahkemesince belirlenecek tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Anayasa Mahkemesi, HDP'yi kapatma iddianamesini kabul etti

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

Exit mobile version