AYM Batman Valiliğinin ‘eylem yasağı’na ilişkin hak ihlali kararı verdi

anayasa mahkemesi aym

Anayasa Mahkemesi (AYM), Batman Valiliğinin “eylem yasağı”na rağmen yaptıkları basın açıklaması nedeniyle KESK yöneticilerine idari para cezası verilmesinin hak ihlali olduğuna hükmetti.

Anayasa Mahkemesi’nin Resmi Gazete’de yayımlanan kararında yer alan bilgiye göre Batman Valiliği, 7 Kasım 2018’de ‘şehirde bir süredir yoğunlaşan terör saldırıları” gerekçesiyle 14 gün boyunca yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin mülki amirden izin alınması şartına bağladı.

Eğitim Sen Batman Şube Sekreteri Nureddin Şimşek, SES Batman Şube Eş Başkanı Deniz Topkan ve Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Tüzün de karar uymayarak, KESK’in KHK’liler için başlattığı toplu faks çekme eylemine katıldı.

Eylemlere katılanlara “Kabahatler Kanununa” göre 259 TL para cezası kesildi. İdari para cezasına yapılan itiraz, Batman 2’nci Sulh Ceza Hakimliği tarafından gerekçesiz reddedildi. Bunun üzerine Nureddin Şimşek, Deniz Topkan ve Cihan Tüzün, “toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılma haklarının ihlal edildiği” gerekçesiyle AYM’ye başvurdu.

AYM Batman Valiliğinin 'eylem yasağı'na ilişkin hak ihlali kararı verdi‘ANAYASA’NIN SÖZÜNE AYKIRI OLAMAZ’

Anayasa Mahkemesi, İl İdaresi Kanunun 11’inci Maddesinin kamu güvenliği gerekçesiyle eylem ve etkinlik yasaklarının 15 günü geçmeyecek şekilde mülki idare amirlerinin kararına olanak tanıdığına işaret ederek, bu yasakların Anayasa’nın sözüne ve ruhuna aykırı olamayacağının altını çizdi. Anayasa Mahkemesi, kararında Anayasa’nın 34. maddesindeki “Herkes önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkına sahiptir” hükmüne dikkat çekti. Anayasa’nın 14. maddesindeki “Temel hak ve hürriyetler özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasa’nın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasa’nın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve laik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz” ibaresini de hatırlatan Anayasa Mahkemesi, başvurucuların “toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının” ihlal edildiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, başvuruculara 20 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti. Anayasa Mahkemesinin kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.

Exit mobile version