Sağlık Bakanlığı, gribal rahatsızlıklarla sıkça kullanılan onlarca farklı marka serum fizyolojik için başlattığı inceleme sonuçlanana kadar ürünlerin satışını durdurdu. Ailelerin endişeyle kendilerine bu durumu sorduğunu belirten Op. Dr. Mazhar Çelikoyar, ‘Hastalarımıza bunları önermekteydik. Şimdi bizi de düşünceler aldı’ dedi. Bakanlık açıklamasında bakteriyel kontaminasyondan bahsedildiğini belirten Dr. Alp Tunç ise, ‘Evimizde varsa bunları atmak, kullanmamak lazım’ ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığı, yetişkinler ve çocukların üst solunum yolu ve gribal hastalıklarda burun tıkanıklığını gidermek için sıklıkla kullandığı serum fizyolojik ürünleriyle ilgili ‘ciddi risk’ taşıdığı gerekçesiyle inceleme başlattı. İnceleme sonuçlanana kadar Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, kullanımda olan onlarca farklı marka serum fizyolojiğin piyasaya arzını durdurdu.
Milliyet’ten Aleyna Sevim’in haberine göre, bakanlığın 66 çeşit serum fizyolojik hakkında aldığı karar özellikle çocuklu ailelerde ve ürünü kullananlarda endişeye neden oldu. Öte yandan bakanlığın yasakladığı bazı markalar hala internet üzerinden satılmaya devam ediyor.
ÜRÜNLERİN İSMİ YAYINLANDI
Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada, denetim faaliyetleri kapsamında ‘İyon Sağlık Medikal Kozmetik İthalat İhracat Ve Sanayi Ticaret A.Ş.’ tarafından farklı markalar altında piyasaya arz edilen ve listede yer alan ürünlerin ciddi risk taşıdığının tespit edildiği ve incelemeler tamamlanana kadar söz konusu ürünlerin piyasaya arzının durdurulduğu belirtildi.
Ürünlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
‘RİSKLİ OLDUĞU ALGISI OLUŞMUŞTUR’
Üretici firma İyon Sağlık Medikal A.Ş. de konuyla ilgili internet sitesinden yayınladığı duyuruda, Sağlık Bakanlığı ile görüşme halinde olduklarını ve ürün sınıflandırmalarından kaynaklı inceleme başlatıldığını belirtti. Duyuruda, ‘Ürünlerimizin sınıf değişikliği, risk grubu adlandırması sonrasında algıda farklılıklar yaratmış, ürünün riskli olduğu algısı oluşmuştur’ ifadesine yer verildi.
‘EVİNİZDE VARSA ATIN’
Çocuk Hastalıkları uzmanı Dr. Alp Tunç, Sağlık Bakanlığı açıklamasında kontaminasyondan bahsedildiğini kaydederek, şu bilgileri verdi:
“Bakteriyel bir kontaminasyon muhtemelen. Dönem dönem bu tarz şeyler olabilir. Hepsi incelenir bazen ilaçlar çekilebilir. Muhtemelen böyle bir durum var ama daha önceden kullananlara o dönem bir sıkıntı olmadıysa şu aşamada bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. ‘Geçmişte kullandım bir sıkıntı mı olur?’ derseniz, olmaz. Ben de bakanlığın açıkladığı tam listeyi sosyal medyadan yayınladım. Evimizde varsa bunları atmak, kullanmamak lazım. Bu normalde de kullanılan bir ilaçtı, bundan sonra da kullanılacak ama şu ana kadar olanlar toplatılmış durumda. Bundan sonra yeniden ortama sürmek isterlerse bunun temiz olduğunu kanıtlamak zorundalar. Bu zamana kadar üretilenler kullanılmayacak”
Yorumlar kapalı.