Batman Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 2022 yılında başlattığı “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı” çerçevesinde enerji alanındaki ihtisaslaşma çalışmalarını sürdürüyor.
Bu kapsamda hayata geçirilen Enerji Müzesi, 240 metrekarelik kapalı alanı ve 500 metrekarelik açık alanıyla ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.
Müzede, enerji üretimi, iletimi ve dağıtımına ilişkin süreçler; gerçek ekipmanlar, yüksek ve alçak gerilim direkleri, baraj türbinleri, petrol pompaları, rüzgar ve güneş enerjisi sistemleriyle desteklenerek ziyaretçilere sunuluyor.
Ayrıca 28 farklı minyatür model sayesinde, enerjinin kaynağından son kullanıcıya ulaşana kadar geçtiği aşamalar adım adım gözlemlenebiliyor.
Açık alandaki büyük ölçekli sistemler, enerji üretiminin gerçekçi bir simülasyonunu oluştururken, kapalı alandaki interaktif sergiler temel enerji bilgilerini öğrenmeyi kolaylaştırıyor.
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, müzenin açılışıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Enerji alanında üç yıldır yoğun bir emekle yürüttüğümüz çalışmaların en somut örneklerinden biri bu müzedir,” dedi.
Müzenin yalnızca fiziksel ziyaretlerle sınırlı kalmayacağını da belirten Prof. Dr. Demir, “Ziyaretçilerimiz 360 derece sanal tur ile internet üzerinden de müzemizi gezebilecek. Böylece enerji bilincini yalnızca bölgesel değil, küresel ölçekte yaymayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Özellikle çocuklar ve gençlere hitap eden içeriklerin öne çıkarıldığını vurgulayan Prof. Dr. Demir, animasyonlar ve eğlenceli görsellerle enerjinin üretimi ve tasarrufunun anlaşılır biçimde aktarıldığını belirtti.