TEKSİAD’ın kurucularından olan mevcut TEKSİAD başkanı Halil Yaşar, EKOBATMAN dergisinin ikinci sayısının konuğu oldu. Yaşar ile TEKSİAD başta olmak üzere Batman’ın can damarı tekstil sektörünü konuştuk.
TEKSİAD’ın 2019 yılında bir ihtiyaçtan doğduğunu söyleyen TEKSİAD kurucularından ve ikinci dönem başkanı Halil Yaşar, 2019 yılında Batman’daki tekstilcilerin birleşimiyle TEKSIAD’ı kurduklarını açıkladı:
“TEKSİAD’ı kurarken bizim amacımız Batman’daki bütün firmalarımızı bir arada toplamak, birlikte hareket etmek, dayanışma ve yardımlaşma yaparak sektörü Batman’da daha fazla büyütmek ve kalıcı haline getirmek için kurduk. Çünkü sektör büyüdükçe doğal olarak talepler gibi sorun ve sıkıntılar da büyüyor. Bu amaçla kurduğumuz TKESİAD, amacı doğrultusunda yoluna devam ediyor”
TEKSİAD’ın en büyük özelliği hiçbir siyasi yönünün olmayışı diyen Halil Yaşar, partiler üstü bir yapının olması ve tamamen gönüllülük esasında yürümesi bunu daha da değerli kılıyor:
“Bizler başkan ve yönetim olarak hiçbir ücret almadan, tamamen sektörün hizmetindeyiz. Bu birliktelik bizlere güç verdiği gibi, yeni yatırımcıların da önünün açılmasına da ön ayak oldu. Sektörün günden güne büyümesi Batman’ın gelişmesinde de çok önemli bir rol oynadı. Bizler sektör olarak şehrimize hem sosyal anlamda hem de ekonomi anlamında çok büyük katkı sunuyoruz, şöyle örnek vereyim, her ay düzenli olarak şehrimize yaklaşık 1.5 milyar TL para getirtiyoruz. Bu rakamı önemli kılan şey ise bu paranın tamamen yurt dışından kente giriş yapıyor olması. Yani biz Batman’da olan bir parayı döndürmüyoruz, biz Batman’a yeni para girişini sağlıyoruz. Ve bu para Batman’ın en ücra mahallerine ve köylerine kadar dağılıyor”
TEKSİAD Başkanı Halil Yaşar, 40 bine yakın tekstil çalışanı olan Batman’da hemen hemen her aileden bir kişiyi istihdam ettiklerine vurgu yaparak şöyle devam etti:
“Batman’ın geneline bakarsak bütün sektörler ve memurlar dahil 60 bin civarı kayıtlı çalışanın olduğunu söylüyorlar, yani bunun yarsısının tekstilde olması da tekstilin kent için ne kadar önemli olduğunu anlatmaya yetiyor. Batman’da şuan 400’ün üzerinde firmalarımız var ve bu firmalarımızda da yaklaşık 40 bin çalışanımız var ve her geçen gün istihdamı artırmaya gayret edeceğiz. Bu gayretleri gösterirken Bütün Batman’ın sektörümüze sahip çıkması bizleri memnun ediyor. Sizin huzurunuzda bütün hemşerilerimize de çok çok teşekkür ediyorum şükranlarımı sunuyorum”
TEKSİAD olarak geleneksel olarak “Tekstil Fuarı” projelerini hayata geçireceklerine değinen Yaşar, şöyle devam ediyor:
TEKSIAD olarak Batman’a geleneksel hale getirmek istediğimiz “Tekstil Fuarı” projesi var. Yılda bir defa Mayıs ayının sonlarına doğru bir moda haftası yapacağız ve bunu geleneksel hale getireceğiz. Bunun güzel yanı bir hafta boyunca bütün Batman, tekstil fuarından faydalanacak olması. Yapacağımız fuarda defileler, konserler, yarışmalar olacak. Hasankeyf ilçemizde yapmayı plânladığımız fuarı, Batman’da büyük bir konserle bitecek şekilde organize edeceğiz, inşallah geleneksel hale de getireceğiz bu fuarı”
Batman için hedeflerimiz büyük diyen TEKSİAD Başkanı Halil Yaşar, tekstil sektörü sayesinde gelişen kentlerden örnekler verdi:
“Batman neden bir İzmir, Bursa, Denizli olmasın? Bu kentler tekstilin sayesinde büyüdüler, geliştiler. Batman’da kurulacak Samanyolu Tekstil Kent OSB’si içinde, başta sayın Valimiz Ekrem Canalp ve milletvekilimiz Ferhat Nasıroğlu’na da çok çok teşekkür ediyoruz. Bu OSB faaliyete geçince yaklaşık 15 bin gencimize iş imkanı sağlayacak olması da bizi çok sevindiriyor”
TEKSİAD Başkanı Halil Yaşar, tekstilin Batman ile buluşma serüveni hakkında da bilgiler verdi:
“Batman tekstil ile 2008 yılında Aynur Bektaş hanımın girişimiyle, Hey Tekstil unvanıyla kurulan bir firma ile hazır giyim üretimine başladı ve böylece Batman o gün tekstille tanışmaya başladı. 2008 yılında bir olan tekstil firmamız, tekel hangarlarının tekstile tahsis edilmesiyle birlikte 2011 yılına kadar olan süreçte firma sayısını 15’e yükseltti. 2012 yılında devletin çıkardığı yeni teşvik yasasıyla birlikte ve özellikle İŞKUR işgücü destekleriyle, bölgemizde tekstilin, çok hızlı bir şekilde gelişmesi sağlandı. Bu durum Türkiye’nin batı illerinde faaliyet gösteren birçok firmalarımızın da dikkatini çekmiş ve bu firmalar büyük yatırımlar yaparak tekstilin Batman’da gelişmesinde büyük katkıları oldu. Bunun akabinde 90’lı yıllardan beri, çeşitli nedenlerden dolayı şehrimizden göç edip, batı illerine çalışmaya giden, oralarda küçük atölyeler kurup, çalışan hemşerilerimiz de, Batman’a dönerek büyük ve modern fabrikalar kurarak, Tekstil’in ilimizdeki gelişimine büyük ivme kazandırdı. Her geçen yıl bu firmalara yenileri eklenerek, bu günlere kadar gelişim devam etti”
Batman’da tekstil sektörünün önünün açık olduğuna vurgu yapan Yaşar, genç ve dinamik olan sektörün Batman’a katkılarına değindi:
“Gittikçe Batman’da yıldızı parlayan sektörümüze bugün baktığımızda, firma sayımız 400 ün üzerine çıkmış ve 40 binlere yakın gencimize iş aş ekmek kapısı oldu. Emek yoğun olan sektörümüz, istihdamın artmasıyla birlikte, büyük bir finans gücüyle, Batman’da sosyal refaha, huzurun sağlanmasına ve işsizliğin azaltılmasına vesile oldu. Firmalarımız her geçen gün kurumsallığı, profesyonelliği, kaliteyi ve özellikle, kapasiteyi artırarak sektöre olan uzaklık mesafesini de kısaltıp, İstanbul firmalarına İstanbul’dan daha yakın olmayı başardı. Tekstilde, bölgemizin yıldızı olan Batman’da, örme, dokuma, Triko, gömlek ve iç giyim gibi tekstilin bütün alt dallarında üretim yapılıyor. Modellerin dikim ağırlığına göre aylık ortalama, örme de 35/40 milyon adet, dokumada 10 milyon adet, trikoda 3 milyon adet, iç giyimde 5 milyon adet ve gömlekte de yaklaşık 300 bin adet aylık üretim kapasitesi ile Türkiye ve dünya markalarına hizmet veriyoruz. Genç ve dinamik ekiplerle tekstil sektöründeki yerli ve yabancı markalara ürün yaparak hem şehrimize hem de ülkemize büyük katkı sağlıyor olmak bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor”
TEKSİAD Başkanı Halil Yaşar, kalite, kapasite ve istihdam alanında da Batman’ın, Doğu ve Güneydoğu illeri arasında birinci sırada yer aldığını söyledi:
“Kalite, kapasite ve istihdam alanında Batman, Doğu ve Güneydoğu illeri arasında birinci sıraya yükseldi. Batman, 90‘lı yıllardan 2008 yılına kadar göç veren bir şehir iken 2008 yılından itibaren, tersine göç alan bir şehir haline geldi. Şüphesiz bunda tekstilin çok önemli bir rolü oldu. Tekstil Batman’da gençlerimize ve özellikle kadınlarımıza umut kapısı oldu. Bizi en çok sevindiren ise kadınlarımıza özgüven katması ve kendi ayakları üzerinde durmayı sağlamış olmasıdır. Yani kadınlarımız tüketici durumda iken artık üretici durumuna geçti. Alım güçleri oluştu, kendi ihtiyaçlarını artık kendileri karşılayacak seviyeye gelerek, aile ekonomisine de büyük katkı sağlanmasına vesile oldu. İnanın bunun mutluluğunu başka hiçbir şey veremez. Bu gelişmeleri gördükçe göğsümüz kabarıyor.”
‘Sektörünüzün beklentileri var mıdır varsa ne tür bir beklentileriniz var?’ sorusunu yönelttiğimiz Yaşar, şunları ifade etti:
İşletmecilerin de beklentileri var. Bu beklentilerinin karşılanmasına zemin hazırlamak ve taleplerin daha sağlıklı bir şekilde karşılanması sektöre daha da güç katacaktır. Sektör, son zamanlarda artan girdi maliyetlerden dolayı sektörsel hedefler doğrultusunda, iş fırsatlarını değerlendiremez durumuna geldi. Ülke genelinde uluslararası iş bağlantıları noktasında, sektörümüzün çok ciddi sıkıntılar yaşadığı ortadadır. Çok büyük yatırımlar yaparak, büyük kapasiteli olan firmalarımız, bugün yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle, insan kaynağı maliyetinin artışı, artan enerji fiyatları, lojistik desteğin olmaması, ve fahiş anlamda gıda fiyatlarının artması karşısında, firmalarımız ezilmektedir. 2 yıl önce 5 bin TL ödediğimiz lojistiğe, bugün 45 bin TL ödemek zorunda kalıyoruz. Yani fiyat artışı tam 9 kat arttı. Yine 2 yıl önce 17 bin lira ödediğimiz elektrik faturasını da bu yıl 130 bin lira olarak ödüyoruz. Yine ülkemiz tarım ülkesi olmasına rağmen gıdada fiyatlar uçmuş halde. İşçilik 2021 de 2820 TL iken bugün 17002 TL tam 6 kat artış var. Bütün bu durumlar firmalarımızın fiyat tutarsızlıklarına ve buna bağlı olarak birçok noktada zor durumda kalmasına sebep oluyor. Ülkemizdeki enflasyon ile kur enflasyonunun (2021 de dolar 9.65 bugün 30.50 TL yani 3 kat artmış ) arasındaki farkında çok büyük olmasından dolayı ihracatçılarımızın fiyat tutturma konusunda büyük sıkıntılar yaşadığını görüyoruz. Ayrıca, yerli ve milli olan markalarımızın bile üretimlerini yurt dışına kaydırmalarından dolayı, büyük endişe duyuyoruz. Eğer yerli ve milli markalarımız bize ve sektörümüze sahip çıkmazsa ve yabancı markalarla bizim daha çok iş yapmamız sağlanmazsa, sektör gerçekten çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacaktır”
Büyük emek verilerek tekstil sektörünü getirdikleri noktadan geriye dönüş olmaması için devletin yapması gerekenler olduğunu belirten Yaşar, şöyle devam ediyor:
“Yapmamız gereken elzem konulardan biri de sektörde Türkiye’nin önde gelen firmalarımızın şehrimizde kalıcı hale gelmesini sağlamak olmalı. Şehrimizde istihdamların devam etmesi, ekonomik ve sosyal kazanımlarının korunması için, devlet büyüklerimizden, finansal desteklerle, işgücü maliyetinin düşürülmesine katkı sunacak yapısal reformlarla, destek bekliyoruz. Devletimizin desteklerini de arkasına alarak, bin bir türlü fedakârlıklarla, bugüne kadar getirdiğimiz sektörümüzün önemsenmesi gerektiğine inanıyorum. Hükümetimizden sektörümüz için girişimlerde bulunmasını talep ediyoruz. Artan enerji, insan kaynağı, lojistik gibi maliyetlere hızlı bir şekilde çözüm bulmasını istirham ediyoruz. Yoksa işsizlik artacak, üretim de durma noktasına gelecektir ve maalesef bu da toplumsal sorunlara neden olacaktır. Aslında çözümü de çok kolay, enflasyonu indirmek için akaryakıt ve enerjinin bir an önce düşürülmesi, ihracatın önünün açılması, düşük oranda kredi ye ulaşımın sağlanması, ekonominin canlanmasına vesile olacaktır”
TEKSİAD Başkanı Halil Yaşar, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Bize yani TEKSIAD’a bu röportaj fırsatını verdiğiniz için öncelikle size ve Batman burada ailesine çok çok teşekkür ediyoruz. Batman’ın gizli kahramanları olan TEKSİAD üyelerine huzurunuzda çok teşekkür ediyoruz. Kim Batman için taş üstüne taş koyuyorsa Allah onlardan razı olsun diyoruz ve bütün hemşerilerimize saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz”
Halil Yaşar kimdir?
Batman Kozluk doğumlu, İlk orta ve liseyi Kozluk, üniversiteyi Ankara’da okudu.
25 yıldır İzmir’de yaşayan Halil Yaşar, 13 yıl önce döndüğü memleketi Batman’da, kente sağladığı istihdamla önemli bir misyona da öncülük etti. FAREX’in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı olan Halil Yaşar, 200 kişiye sağladığı istihdamı önümüzdeki günlerde yeni kurduğu fabrikada 550’ye çıkaracak.
Yorumlar kapalı.