Bu içeriğimizde Batman’ın ilçeleri hangileridir onları ele aldık. İlçelerimiz hakkında ne kadar doğru bilgiye sahibiz gelin hep beraber bakalım.
Beşiri
Batman ilimize bağlı Beşiri ilçemiz, Batman’ın 6 ilçesinden biridir. İlçemize il merkezine yaklaşık 16 km uzaklıktadır.
Beşiri ilçesi tarihte ile medeniyette ev sahiplik yaptılar. Bu medeniyetlerin her biri ilçeye bir iz bıraktılar. İlçemiz tarihinde yapıların bakımında zengin bir ilçeymiş.
ilçe merkezine bağlı Ayrancı Köyünde bulunur. Bu manastır 365 odalı Hristiyanlara ait çok eski tarihi yapıdadır. 457 dönemde inşa edilmiştir 2 .yüzyılda Hristiyanlar tarafında Üniversite olarak hizmet açmıştı. Daha sonra inanç merkezi olarak açılan bu mabet uzun yıllar Hristiyanlara hizmet etmiştir.
1940 senelerine kadar yöre halkına hizmet etmişti. Burada eğitmenim alıp farklı bölgelerdeki kiliselerine atanıyordu. 1940 senelerinde ile kente Hristiyan inancına sahip kimse kalmayınca kendi kaderine terk edilmiştir. Yıllar vermiş olduğu tahribat yüzünde okunmaktadır. Yakın zamanda restore edilmiştir. Daha sonra müzeye çevrilmiştir .Burada Hristiyan inancına ait birçok eser sergilenmektedir.
Gercüş
İlçe merkezi Batman’a 59 km, Diyarbakır’a 160 km, Mardin’e 80 km uzaklıktadır. Gercüş, Mardin-Midyat eşiği denilen 1100–1200 m yükseklikteki dağların kuzey eteğinde, etrafı dağlarla çevrili 850 rakımlı bir platoda kuruludur. İlçe merkezi Batman iline 59 km mesafededir. Yüzölçümü 1070 km’dir
Kozluk
Tarihi kaynaklar çok eski adıyla Hazo’nun kuruluşunun, Selçukluların Anadolu’ya gelmesinden çok önceye rastladığını göstermektedir.
1938 yılında ise, Kozluk adı ile Siirt iline bağlı bir ilçe olmuştur.1990 yılında Batman’ın il olmasıyla Batman iline bağlanmıştır. İlçe halkı,1990’lara kadar çarşı olarak adlandırılan dağ yamacında yerleşimi sürdürmüştür. Bu tarihten ile ise hem artan nüfus hem de toprak dolayısıyla üç yol olarak adlandırılan ovaya yerleşmeye başlamıştı.
Kozluk’a bağlı köylerin yarısı ovalı, yarısında ise dağlı denilen oluşur. Her iki kesim arasında çok önemli farklılıklar vardır. Ovalılar daha sonra uysal ve tarım ile uğraşırken, şehirli denilen kesimlerde ise genellikle sert mizacalar ve kararlı, zora başvurmayı seven bir yapıya sahiptir.
Hasankeyf
Medeniyetlerin ilk ortaya çıktığı Mezopotamya’da yer alan, tarihinin yüzyıla kadar uzanan ve onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Hasankeyf, bölgede yapılan barajla sular altında kalmıştır. ”Hasankeyf ‘ten 7 eser taşınmıştır. Su tutulma işleminden sonra bazı mağaralar su altında kaldı. Hasankeyf’ te 6bin mağaranın olduğunu söyleyebiliriz.
12 bin yıllara dayanan tarihidir. Hasankeyf’ te Abdullah bey’ in, Hazreti Muhammet’ in kuzeninin türbesi ve camisi taşınmıştır. Hasankeyf Müzesi’nde 1453 eser vardır o eserler turistlere açıldı.
Sason
Bir zamanlar da tütünü ile meşhur olan, tüm gelirini tütünden karşılayan Sason, şimdilerde ise bal, çilek gibi ürünlerini de ön plana çıkarılmış.
Sason ilçesini eski adı’ KABİLCEVİZ‘ dir. Kelime anlamı ise cevizi bol anlamına gelmekte. Sason adı Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilmişlerdir. 1864 dönemde Osmanlı yönetiminde eyaletlerin yerin vilayetler kurulurken, Sason Siirt sancağı ise birlikte Diyarbakır Vilayetine bağlanmış.
Yorumlar kapalı.