Batman Ticaret ve Sanayi Odası başkanı (BATSO) Abdulkadir Demir, Batman’ın mevcut ekonomik durumunu, istihdam için yapılması gerekenleri EKOBATMAN’a değerlendirdi. Tekstilden tarım ve hayvancılığa kadar Batmanlı girişimcilerin neler yapması gerektiğiyle ilgili öneriler sunan Demir, Batman ekonomisinin her şeye rağmen iyi yerde olduğuna vurgu yaptı.
Pandemi süreci, Suriye, Rusya ve Ukrayna savaşlarından dolayı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ve Batman’da da bir takım ekonomik sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken BATSO başkanı Abdulkadir Demir, şöyle devam ediyor:
“Bugün 2023’ü özellikle konuşacak olursak ve ilimizin özelinde bakacak olursak belki de Türkiye’de en az ekonomik sıkıntı hisseden illerden bir tanesiyiz. Bunun neden söylüyorum çünkü bugün, Batman için tekstil bir lokomotiftir. Bugün 400’e yakın firmasıyla 42 bin çalışanıyla biz sadece bugünkü asgari ücret ve en tabanda firmaların da gelirlerini içine katarak hesapladığımız zaman ortalama her ay dışarıdan Batman’a 500 milyon sıcak para geliyor ve bu ekonomi açısından çok önemli bir rakam. Tabi bu paralar Batman’da dönen paralar değil. Bunlar genelde ihracata, tekstile gittiği için ülkeye döviz ve Batman’a nakit akışıdır. Bu akışta genelde durumu iyi olmayan ailelerin insanların genelde çalıştığını düşünürsek bu para Batman’ın bütün tabanına yayılıyor”
“KADIN İSTİHDAMINDA TÜRKİYE ORTALAMASININ ÇOK ÜSTÜNDEYİZ”
Türkiye’nin birçok yerinde tablacılık, bakkal, küçük konfeksiyonlar kalkmışken Batman’da bunların hala devam ettiğini ve bunu da tekstile bağlayan BATSO başkanı Abdulkadir Demir, kendisini en çok mutlu eden durumun ise kentin kadın istihdamındaki rakamları olduğunun altını çiziyor ve ekliyor:
“Geçen Ankara’da ekonomi şurasına katıldım ve orada da dile getirdim. Kadın istihdamında Türkiye ortalamasının çok çok üstündeyiz. Tekstilde 42 bin insan çalışıyor ve yüzde 52’si kadın yüzde 48’i erkektir. Bu istihdam anlamında da çok önemlidir. Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da bulunduğu ekonomik şurasında konuşmacıydım ve Batman sorunlarıyla alakalı da detaylı bir dosyayı kendisine sundum”
“BATMAN, EKONOMİ OLARAK KÖTÜ BİR YERDE DEĞİL”
“Ekonomik olarak Türkiye ile kıyasladığımız zaman Batman, kötü bir yerde değil. İkinci önemli bir husus şu, bütün Türkiye’de yatırımcılar genelde krediyle yatırım yapar. Fakat bizim bölgede daha çok öz sermaye ile yaparız. Belki onlar kadar büyük fabrikalar açmıyoruz ama sonuçta yine burada en az krizlerden etkilenen yerlerden birisi de Batman’dır, çünkü öz sermaye ile çalışıyoruz. Batman’da çok şükür batıya nazaran nerdeyse kapanan fabrika yok. Çünkü krediye ulaşamadıkları zaman sıkıntıya düşüyorlar, bu bizim için geçerli değil”
“BATMAN TEKSTİLDE DÜNYADA TANINIYOR”
BATSO başkanı Abdulkadir Demir, tekstile ayrı bir önem veriyor. Tekstilin Batman’da kalıcı bir lokomotif olabilmesi için çiftçilerin mısırdan vazgeçerek, pamuğa yönelmesinin elzem olduğunu söylüyor:
“Sadece burada altını çizeceğim tek konu var, tekstil. Tekstil şu anda zor bir süreçten geçiyor. Ben bunu hükümete her defasında anlattım. Tekstili Batman’da kalıcı hale getirmeliyiz. Kalıcı hale getirmemiz için de bir kere çiftçilerimiz mısırdan vazgeçmeli. Silvan’a, Bismil’e, Midyat’a kadar bütün ovaya pamuk ekmeliyiz. Pamuğun hem getirisi fazla hem de tekstilin lokomotifi olacak. Yani biz burada pamuğu da ekersek, oradan ipliğe, iplikten dokumaya, dokumadan boyaya geçersek zaten bunun getirisi bütün kente olacaktır.
Zaten batman tekstilde sadece Türkiye değil dünyada tanınan bir konuma gelmiş durumda. Mutlak suretle çiftçiler artık pamuğa geçmeli.
“TEKSTİLCİLER DE ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI”
Çiftçiler pamuğa geçerken tekstilciler de elini taşın altına koyarak bir marka oluşturmak durumunda. Belki reklamı olur ama olsun hak ediyor. Diyarbakır’da iç çamaşırda Jiber kendini dünyaya kabul ettirdi. Onun için Batman’da kendine bir marka oluşturmalı. Eğer kendi markasını oluşturursa bizim bugün bu kaygıları taşımamıza gerek kalmayacak. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz evet, ama süreç böyle diyerek üretimi bırakmamalıyız. Üretime ve ihracata devam etmeliyiz”
“TARIM VE HAYVANCILIĞA DAYALI SANAYİ GELİŞTİRMELİYİZ”
Tarım ve hayvancılığa dayalı sanayinin bir kent için kurtuluş olduğuna dikkat çeken BATSO başkanı Abdulkadir Demir, konuya dair önemli tespitlerde bulunuyor:
“Batman özelinde yeni kurulacak OSB’lerde şu anda bizim bir tekstil kent, ikinci OSB, sera OSB ve canlı hayvan OSB çalışmamız var. Biz sanayiyi çeşitlendirirken, Batman’da daha çok tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi geliştirmemiz lazım. Çünkü biz tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi geliştirdiğimizde bir bütün ve entegre oluruz. O zaman çiftçi bizimle çalışır, hayvancılık yapan bizimle çalışır, fabrika sahibi çalışır ve entegre bir tesis olmuş olur. Yani hem ekeceksin, biçeceksin ve üreteceksin. Asıl o zaman para kazanmış oluruz. Biz burada mısır ekersek buradan kamyonlara doldurup Adana’ya gönderirsek sattığımız ürün 6 lira ama sen bunu işlersen mısırdan glikoz, un, gevrek gibi onlarca kalem çıkıyor. En basit bir bardak mısır 6 lira ama biz kilosunu dışarıya 6 liradan veriyoruz. İşte bu üretim ile işletip satmanın arasındaki fark. Onun için eğer biz bunları burada işleyebilirsek aslında o gün biz ekonomik sorunlarımızı aşmış olacağız. Ama biz burada bütün zahmetini çekip başka bir ile gönderdiğimizde kazanmış olmuyoruz. Biz sadece hamallık kısmını yapmış oluyoruz. Yani zor işi yapan biz ama parayı kazanan onlar. Onun için tarım ve hayvancılığa dayalı bir sanayiyi geliştirmemiz lazım.”
“KENDİMİZİ SURİYE SAVAŞINDAN SONRAKİ İNŞA SÜRECİNE HAZIRLAMALIYIZ”
Batman ve bölge iş insanlarına seslenen BATSO başkanı Abdulkadir Demir, yanı başımızda bulunan komşu ülkelerin durumunu göz önünde bulundurduğumuzda her anlamda daha fazla avantajlı olduklarını ve bu avantajın fırsata çevrilmesi gerektiğini ifade ediyor:
“Bir takım ekonomik sıkıntılar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de mevcuttur ama bu bizim şevk ve azmimizi kırmamalı. Yatırıma, ihracata, istihdama kesinlikle devam etmeliyiz ve daha çok kendimizi ihracata ve ihracat pazarları bulmak üzerine çalışmalar yapmalıyız. Her zaman söylüyorum, çok şanslı bir coğrafyadayız. Hemen yanı başımızda Suriye, Irak, İran, Ermenistan, Gürcistan var. Bu ülkelerden daha çok gelişmiş bir ülkeyiz ve bu ülkelerin çoğunda savaşlar var. Allah izin veriri savaşlar biterse, zaten biz ne üretirsek üretelim bu ülkelere yetmeyecek. Suriye ülke olarak sil baştan inşa edilecek ve ben her zaman söylerim Mardin’den taş yuvarlarsak Suriye’ye gidecek. Biz Batman ve bölge olarak çok avantajlı konumda olacağız. Bugünün akaryakıt fiyatlarıyla benim ürettiğim ve İstanbul’un ürettiği kalem arasında dünya kadar fark olacak ve azimle rekabet etme şansları yok. Çünkü nakliye çok önemli bir kalem ve bölge mutlaka kendini bu ülkelerin inşası için ayarlamalı. İnşaat sektöründe ne üretirsen üret satarsınız, gıda sektörü, giyim sektörü ve diğer sektörler için de bu geçerli. Onun için şimdiden buna hazırlanmak zorundayız”
Yorumlar kapalı.